latinica  ћирилица
21/09/2021 |  20:51 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Лут фест - већ други дан оправдан мото фестивала

У Културном центру Источно Ново Сарајево у такмичарском дијелу 22. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест данас су одигране представе "Славуј" - Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске и "Тобија" Позоришта младих из Сарајева, а још двије приказане путем видео-линка.
Лут фест - Фото: СРНА
Лут фестФото: СРНА

Представа "Славуј" је бајка о дјетету на царевом двору које се налази између његових дужности и жеље да живи обичан дјечији живот. Ово је прича у којој дијете схвата праве и смислене ствари у животу претварајући се у великог кинеског цара.

У представи "Тобија" пас јазавичар је несрећан и незадовољан својим изгледом. Сви му се ругају, нико се са њим не игра, а он се само жали на своје дугачке уши, тијело и кратке ноге.

Тобија жели да изгледа као неко други и одлази у зоолошки врт гдје о томе разговара са животињама. Када схвати како би желио да изгледа, препадне се и долази до најбитнијег закључка - Не треба се мијењати и треба остати Тобија, пас јазавичар.

Директор Лут феста Витомир Митрић рекао је да су путем видео-линка данас приказане и представе "Звучна кутија" Кус кус института из Љубљане, те представа "Ивица и Марица" београдског позоришта "Пинокио".

- Ови интерактивни догађаји у којима су учествовали глумци из Словеније и Србије и дјеца из вртића у Источном Сарајеву, апсолутно су потврдили мото фестивала "Нови изазови луткарству" - рекао је Митрић.

Он је појаснио да је заједно са Петером Кусом, из Института "Кус кус" из Љубљане, који већ годинама ради на пољу истраживања нових домета луткарства, одлучио да представа "Звучна кухиња" буде изведена уживо, преко Зум апликације, док је публика била испред својих компјутера и малих екрана у вртићу или школи.

Кус је рекао да је епидемија ковида 19 довела до истраживања дигиталних медија за комуникацију и одржавања међуљудских односа без физичког контакта.

- Репродукција снимка позоришних представа, којих смо се нагледали у задње двије године, имају смисао само као архивски документи, чији је емоционални утицај веома ограничен. Али у неким ситуацијама, када се ради о интерактивним представама, може се физичко извођење представе симулирати или прилагодити на апликацију Зум за видео конференције. Надамо се, да ћемо са тим експериментом отворити нове могућности за диструбуцију луткарског позоришта - поручио је Кус.

У представи "Ивица и Марица" брат и сестра нису сами, ни када су изгубљени у зачараној шуми, ни када су заточени, преварени, зачарани и збуњени. Они увијек имају једно друго и читав свијет под својим ногама.

Луткарским спектаклом "Робот" шпанског луткара Давида Зуазоле, у режији Марека Ходачинског из Пољске, синоћ је у Источном Новом Сарајеву почео 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу Лут фест, кога је отворила министарк просвјете и културе у Влади Републике Српске Наталија Тривић.

Ова представа говори о дјевојчици Клари која је у инвалидским колицима, али се запутила далеко од своје куће, и тако је је стигла до концентрационог логора гдје упознаје свог мистериозног пријатеља, а њихово пријатељство засновано на специфичном односу тишине и разумијевања.

Сутра, трећег дана Фестивала, у Културном центру у 10.00 часова на репертоару је представа "Пепељуга" Позоришта "Тулевски" из Естоније, у 18.00 часова "Краљ јелен" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске, а у 19.00 часова онлајн представа "Огледалце" Луткарског позоришта "Небо" из Словеније, коју је могуће пратити на Јутјуб каналу "Форум театра".