latinica  ћирилица
21/09/2021 |  21:56 ⇒ 22:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Кривокапић изнио детаље реконструкције Владе

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић саопштио је вечерас да ће приликом реконструкције Владе кандидате за нове министре предложити предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, посебно водећи рачуна о прошлогодишњем споразуму носилаца три изборне листе, компетентности и родној равноправности.
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević) -
Здравко Кривокапић (фото: TANJUG/Savo Prelević)

Како је саопштено из Владе Црне Горе, Кривокапић је навео да реконструкција Владе на претходно дефинисаним основама подразумијева чињеницу да се наредни парламентарни избори неће одржати прије редовног рока, односно 2024. године.

Предсједник Владе одлучује о томе који су министри резултатима у протеклом периоду одговорили изазовима ресора које покривају.

Влада ће имати три потпредсједника, при чему ће актуелни потпредсједник бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри.

Предлагање потпредсједника је аутономно право предсједника Владе.

Кривокапић је најавио и да ће ресори који су се показали као обимни са аспекта функционалности бити подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине.

Приликом формирања нових ресора водиће се рачуна да они буду у функцији што бржег остваривања европске агенде Црне Горе.

Кривокапић сматра да владу треба оснажити учешћем партија националних мањина.

Он је у саопштењу нагласио да је споразум носилаца три изборне листе од 8. септембра 2020. полазна основа за јачање политичке стабилности и убрзање реформског процеса.

Навео је да ће политички субјекти који конституишу власт и Влада ставити мораторијум на сва питања која немају широки друштвени консензус и дубоко дијеле црногорско друштво.

Најавио је да ће након избора Тужилачког савјета и реконструкције Владе, Скупштина Црне Горе приоритетно размотрити све законске акте који су у процедури, а које је предложила Влада.

У саопштењу се истиче да ће Влада и скупштинска већина убрзано радити на приступању Црне Горе Европској Унији, као и на осталим планираним реформама на јачању економског просперитета и правне сигурности грађана, те да су владавина права и борба против организованог криминала и корупције кључни задатак све три гране власти.