latinica  ћирилица
22/09/2021 |  07:49 ⇒ 07:52 | Аутор: РТРС

Градови у Српској обиљежавају Дан без аутомобила

Европска седмица мобилности, завршава се данас, 22. септембра, када ће бити обиљежен Дан без аутомобила.
Дан без аутомобила (Фото: gubanjaluka/Facebook) - Фото: Facebook
Дан без аутомобила (Фото: gubanjaluka/Facebook)Фото: Facebook

Тог дана, саобраћај ће у централној градској улици бити обустављен у периоду од 12 до 21 час, на дионици од Народног позоришта Републике Српске до Парка "Петар Кочић" за сва возила, осим за аутобусе.

За вријеме трајања обуставе, саобраћај ће регулисати и преусмјеравати припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

За вријеме трајања обуставе ће бити извршено и мјерење аерозагађења покретном еколошком станицом у Парку "Петар Кочић", како би се упоредили подаци аерозагађања када је саобраћај обустављен са подацима када се саобраћај одвија.

У Дану без аутомобила у нашем граду биће одржана бициклијада под називом "Два су точка довољна" у организацији Бањалучке критичне масе и Центра за животну средину, уз подршку Града Бања Лука.

Окупљање учесника најављено је за 17.00 часова на тзв. Крашевом паркингу, а старт у 18.00 часова.

Тиме ће Бања Лука заједно са 3.000 градова из цијелог свијета указати на значај здраве животне средине, пјешачења, бициклизма, те на неопходност мањег кориштења аутомобила, а већег кориштења јавног превоза.

Крећимо се одрживо! Останимо здрави! Слоган је овогодишње Европске седмице мобилности која се обиљежава од 16. до 22. септембра.

И на Палама ће данас, поводом европске кампање "Дан без аутомобила", на сат времена за саобраћај бити затворене двије улице у ужем центру.

Саобраћај ће бити затворен од 11.00 до 12.00 часова у улицама Милана Симовића и Милутина Миланковића, а из полиције наводе да ће саобраћај бити преусмјерен алтернативним путним правцима и улицама.

Поводом европске кампање "Дан без аутомобила" биће одржан пригодан програм с циљем подизања свијести о значају заштите животне средине, као и заштити учесника у саобраћају, посебно дјеце.

Из Основне школе "Пале" најављено је да обиљежавањем међународног "Дана без аутомобила" желе подстаћи становнике да се, кад год је то могуће, ослањају на алтернативне видове превоза чиме се смањује загађивање, бука и опасност у саобраћају.

У програму ће учествовати ученици паљанске основне школе, Дјечији центар "Бубамара", Полицијска управа за безбједност саобраћаја Пале и Удружење "Клуб идеја" уз подршку локалне заједнице и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.