latinica  ћирилица
22/09/2021 |  09:00 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Милановић: Са каквим мандатом и у чије име говори Комшић у Њујорку?

Предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио да не зна са каквим мандатом је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић дошао на сједницу Генералне скупштине УН и у чије име говори.
Зоран Милановић (Фото: ХРТ) -
Зоран Милановић (Фото: ХРТ)

- Комшић је дошао као један од чланова Предсједништва БиХ. Не знам уопште са каквим мандатом и у чије име говори. Чак и да је представник Хрвата, јер функционишу као три члана, ја сам предсједника хрватских грађана и оних Хрвата који живе у БиХ. То је моја дужност и обавеза - рекао је Милановић у Њујорку након обраћања Генералној скупштини УН.

Он је навео да је предсједник Хрвата у БиХ у оној мјери у којој Устав каже, да се брине и води рачуна о статусу Хрвата ван Хрватске, али уз поштовање земаља.

- Хрвати у БиХ и Њујорку имају право гласа - рекао је Милановић.

Током обраћања Генералној скупштини УН, Милановић је говорио и о БиХ, изборним реформама, те немогућности Хрвата да бирају своје представнике.

- Да би кренула напријед, БиХ је потребан одговарајући институционални оквир за подјелу власти, заснован на начелима федерализма, децентрализације и легитимне репрезентације - навео је Милановић.