latinica  ћирилица
22/09/2021 |  09:32 ⇒ 09:36 | Аутор: РТРС

У Градишци одржане "Коњичке игре и изложба коња и фијакера" (ВИДЕО)

На Малу Госпојину, славу града, хиподром код водоторња у Градишци састајалиште је љубитеља коња и коњичког спорта. Традицију дугу 36 година није успио да заустави ни ратни вихор.
Малогоспојински коњички сусрети у Градишци - Фото: СРНА
Малогоспојински коњички сусрети у ГрадишциФото: СРНА

Дружење власника и љубитеља племенитих животиња почело је 80-тих година прошлог вијека формирањем коњичког клуба "Посавко". Хиподром у Жеравици постао је окупљалиште на Малу Госпојину свих генерација становника града на Сави.

На Малу Госпојину коњарима из Градишке долазе многобројни гости из осталих дијелова Српске. Пријатељске и нераскидиве везе његују са коњичким клубом "Неополитано" из Бајинаца у сусједној општини Србац.

На Малогоспојинским коњичким сусретима у Градишци дружење је у првом плану. Да би дочарали драж коња посјетиоцима власници организују и понеко такмичење. Нису присталице мучења животиња и такмичења у потезању трупаца. Најчешће организују вожњу међу чуњевима у кочијама од којих су многе служиле у прошлости и Бечком двору.

По једном новинском чланку из дневних новина "Политика", Градишка је између два свјетска рата по броју коњских грла била одмах иза Војводине и Славоније, што је био један од доказа финасијске моћи подручја.

Некада било, данас се, нажалост, само спомиње и то у ријетким приликама попут дружења коњаника на Малу Госпојину.