latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:23 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Предсједница Српске положила вијенац на спомен-плочу у луци Гувија (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић положила је данас вијенац на спомен-плочу у луци Гувија, на мјесту на којем су 6. јануара 1916. године искрцани први српски војници.
Жељка Цвијановић на Крфу (Фото: instagram.com) -
Жељка Цвијановић на Крфу (Фото: instagram.com)

- Спомен-плоча је постављена у знак захвалности грчком народу који је нашим сународницима тада пружио уточиште и неопходну помоћ - објавила је предсједница Српске на Инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Лука Гувија била је прво одредиште изнемоглих српских ратника, који су након албанске голготе, патње, глади и смрзавања, спас пронашли на грчком острву Крф.

- Нека ово мјесто буде вјечни подсјетник на крфску епопеју нашег народа, као и на пријатеље који су уз нас били онда када је било најтеже - поручила је предсједница Републике Српске која данас и сутра присуствује комеморацијама на грчким острвима Крф и Видо, поводом обиљежавања 105 година од искрцавања српске војске.

Фото: РТРС

Предсједница Српске данас ће разговарати и са гувернером Јонских острва Роди Краца Цагаропулу.

Фото: РТРС

За сутра је планирано њено присуство на Централној комеморативној свечаности на острву Видо на којој је предвиђено и њено обраћање.

Сутра у 11.00 часова биће положени вијенци у Маузолеју на острву Видо, а у 12.00 часова код Морнаричког крста. У 12.30 часова планирано је полагање вијенаца на отвореном мору у "Плаву гробницу".

Након тога у 13.30 часова планиран је обилазак Српске куће, музеја у граду Крф.