latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:51 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Хрватска не поштује основна права Срба

Представници Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ упутили су отворено писмо Савјетодавном комитету Савјета Европе за Оквирну конвенцију за заштиту националних мањина у којем се указује на непоштовање основних људских права Срба у Хрватској.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

Предсједник овог удружења Никола Пузигаћа рекао је Срни да Хрватска не поштује основна људска права Срба из Хрватске јер су им одузета станарска, односно права на посјед стана у 50.000 случајева.

- У Хрватској је уништено минимално 30.000 српских кућа паљењем, минирањем или тоталним девастирањем са свим другим објектима, док је припадницима хрватског народа дато на привремено кориштење 12.000 српских кућа са припадајућим објектима - навео је Пузигаћа.

Он је рекао да је Србима у Хрватској ускраћено право на пренос динарске и девизне штедње са "Југобанке", чије је пословање у Хрватској елиминисано посебним прописом, због чега овај случај није везан за такозвану стару девизну штедњу.

Пузигаћа каже да број ускраћених права на ову имовину није никад утврђен, нити утврђиван, али је минимално ријеч о 10.000 случајева.

Он је нагласио да је Србима у Хрватској ускраћено право на депоновану динарску штедњу код пословних банака у Хрватској, док је предратним пензионерима српске националности незаконитим поступањем обустављена исплата пензије у најмање 15.000 случајева у просјеку за 80 мјесеци.

Пузигаћа је истакао да исти пензионери нису узети у обзир и приликом права на божићницу, права на повећање пензија у Хрватској, те у вези са ситуацијом са вирусом корона.

Он је указао да Хрватска не признаје право на инвалидску пензију лицима која су ово право остварила ван Хрватске, будући да су у новим срединама окончали радни ангажман.

Пузигаћа је рекао да Хрватска није ставила ван снаге ниједан неважећи уговор о замјени или продаји некретнина, а Србима је ускраћено и право на приватизацију у тој земљи по основу оствареног минулог рада.