latinica  ћирилица
22/09/2021 |  10:58 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Отворена "Крајишка кућа" у Требињу

У Требињу је данас отворена "Крајишка кућа", у којој се налази 500 аутентичних производа из Крајине, односно Бањалуке и околине. Објекат су отворили градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Центра за развој пољопривреде и села из Бањалуке Драшко Илић и директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина.
Требиње - отворена "Крајишка кућа" - Фото: СРНА
Требиње - отворена "Крајишка кућа"Фото: СРНА

Око 500 различитих домаћих производа, крајишке регије, наћи ће се на полицама новоотвореног објекта у центру града.

На радост љубитеља домаћих производа, од сада крајишке делиције могу купити и у Требињу. На полицама све домаће, оно што произведу и прерађују произвођачи у Крајини, а то ће додатно обогатити гастро понуду у Херцеговини.

Директор Аграрног фонда Требиње Веселин Дутина рекао је да су отварањем овог објекта још боље учвршћивање сарадње између Аграрног фонда из Требиња и Центра за развој пољопривреде и села из Бањалуке.

Он је додао да се на полицама могу наћи аутентични производи из Крајине, од најбољих ракија, киселог и слатког програма, крафт пива и слично.

Пројекат је реализован у сарадњи Центра за развој пољопривреде и села Бањалука, Аграрног фонда и града Требиња.

Директор Центра за развој пољопривреде и села из Бањалуке Драшко Илић рекао је да се на пројекту "Крајишке куће" ради већ дуже и да показује да је сарадња између Требиња и Бањалуке могућа, с обзиром на то да "Херцеговачка кућа" у Бањалуци изузетно добро послује, запошљава велики број људи и туристичка је понуда града.

Из градске управе Требиње задовољни су још једном успјешном сарадњом, заједничким пројектом локалних заједница Републике Српске, али и побољшаном туристичком и гастрономском понудом.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је захвалност Илићу, али и бившем градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу који је први прихватио идеју да се "Херцеговачка кућа" отвори у том граду, када је и договорено да се "Крајишка кућа" отвори у Требињу.

- Требиње је отворено за све градове широм Републике Српске и региона да склапамо споразуме, да продајемо домаће, испитане производе. Сматрам да ћемо отварањем "Крајишке куће" у Требињу значајно смањити увоз одређених производа који су нам били територијално ближи - рекао је Ћурић.

У наредном периоду биће реализован још један заједнички пројекат Центра за развој пољопривреде и села Бањалука и Аграрног фонта Требиње, а циљ је да се отворе "Херцеговачка" и "Крајишка" кућа у Новом Саду.