latinica  ћирилица
22/09/2021 |  11:32 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Ерупција вулкана на Канарским острвима могла би трајати и три мјесеца (ВИДЕО)

Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма и њене посљедице могле би да трају и три мјесеца, саопштено је данас из Инстутута за вулканологију Канарских острва.
Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма (Фото: Michael Risch) -
Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма (Фото: Michael Risch)

У саопштењу се наводи да је процјена изнесена на основу прорачуна претходних ерупција на архипелагу које су као и сада праћене снажним протоком лаве и трајном сеизмичком активношћу.

Институт је пријавио и да је ноћас примијећено снажно повећање броја мањих ерупција које су избациле стијене и пепео високо у ваздух на острву Ла Палма, које је дио Канарских острва.

Власти истичу да је опасност и даље присутна за мјештане, укључујући потресе, протоке лаве, отровне гасове, вулкански пепео и киселу кишу.

Од почетка ерупције у недјељу, снажне ријеке незаустављиве лаве висине до шест метара прогутале су 185 кућа. Лава сада покрива 154 хектара.

Лава се креће низбрдо ка насељенијем дијелу острва и до сада је евакуисано око 1.000 људи из насеља Тодоке. Укупно је евакуисано око 6.000 људи.

Судар лаве чија температура прелази 1.000 степени Целзијусових са водом може да узрокује експлозије и облаке отровног гаса.