latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ предлаже састанак Вучића и Куртија у Бриселу

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак су у телефонским контактима са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједником приштинске владе Аљбином Куртијем, а циљ је хитно спуштање тензија на сјеверу Косова и Метохије и евентуално одржавање састанка Вучића и Куртија у Бриселу, сазнаје Танјуг из извора у ЕУ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

- Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак се вратио из Београда у Брисел и сви наши напори су усмјерени на спуштање тензија и повратак дијалогу - речено је Танјугу у дипломатским изворима у Бриселу.

У ЕУ напомињу да су спремни да посредују дијалогу два лидера који би се одржао у Бриселу, а чија би основна тема била рјешавање тренутне ситуације на КиМ.

Када је ријеч о примени Бриселског споразума, у круговима блиским шефу дипломатије ЕУ за Танјуг наглашавају да су сви до сада постигнути договори у дијалогу Београда и Приштине "на столу" и да их "нико није повукао".

Додаје се да су ЕУ, амбасадори Квинте и САД потпуно јединствени у својој поруци да је у интересу и Београда и Приштине да се ситуација на терену смири, а да су у супротном обје стране на губитку.