latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:34 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Мали: Заједнички пројекти Србије и Српске вриједни 800 милиона евра

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да је Република Српска за Србију један од најважнијих спољнотрговинских партнера и истакао да су заједнички пројекти Србије и Републике Српске већ сада вриједни око 800 милиона евра.
Синиша Мали (Фото: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC) -
Синиша Мали (Фото: Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC)

Мали је истакао да су ти пројекти у области енергетике у вези са хидроелектранама на Дрини, затим инвестиција у Аеродром Требиње, као и завршетак ауто-пута Београд - Сарајево, односно пут Рача - Бијељина.

- БиХ је међу топ 10, а више 50 одсто те размене је Република Српска. Са друге стране Србија јесте најважнији спољнотрговински партнер Репулици Српској - рекао је Мали на конференцији "Инвестициони потенцијали Републике Српске" коју данас у Београду организују Привредна комора Србије у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији.

Мали је на конференцији организованој у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији" истакао да је трговинска размјена током ове године поново достигла ниво размјене прије пандемије, али да конференције као што је ова, сарадња која постоји на нивоу влада и свих институтија само додатно може да подстакне тај обим размјене.

Он је нагласио да су огромне инвестиције у саобраћајну инфраструктуру приоритет Србије, како би подигли квалитет живота грађана, али и атрактивност окружења за привредну дјелатност.

- Ово о чему данас причамо, конкретни пројекти, потписивње споразума, отварање погона, то не може без квалитетних ауто-путева и повезивања инфраструктуром. Србија је од 2014. године укупно донирала Републици Српској средстава у износу од 82 милона евра, а то показује не само степен пријатељства, него и повјерења и жеље за још бољом сарадњом - рекао је Мали.

Он је навео да се са министром финансија Републике Српске ради на томе да се модел фискализације који примјењује Србија, примијени и у Републици Српској.

Мали каже да се ради и на томе да се са "Поштанском штедионицом" преузму операције бивше "Комерцијалне банке" у Српској како би се ојачао банкарски сектор да би био ослонац за даљи развој привредних и инфрастурктурних пројеката.

Он је нагласио да је Србија у посљедњих неколико година након тешких економских реформи постала покретач развоја региона и први пут у историји очекује да ће доћи до цифре од 52 милијарде евра бруто домаћег производа, додајући да у буџету има новца и да је потпуно ликвидан.

- Заједно можемо да будемо још јачи, конкурентнији. Позивам да још више инвестирате у Републику Српску. У Републици Српској је од 2019. године отворено 148 привредних субјеката из Србије. Није мало, али може још више и боље - рекао је Мали.