latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:39 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Ђокић: Корисна искуства у пољу енергетске ефикасности

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је да је Републици Српској јако занимљиво да на пословном форуму у Пољској чује како се велике успјешне земље припремају за предвиђање утицаја климе, те да испрати израду анализе и процјену рањивости за преносне системе електричне енергије и гаса.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић, који данас у Варшави учествује у раду Пословног форума коме присуствују званичници и министри из 25 европских земаља, САД и Европске комисије, истакао је да се на форуму могу чути различита искуства о могућностима у енергетским транзицијама са ниским садржајем угљеника.

- Говоримо о обезбјеђивању енергетских система и улози природног гаса у транзицији енергије. Изузетно је важно да чујемо искуства о развоју паметних градова и енергетских технологија будућности јер је то нешто што нас очекује у наредном периоду - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, једна од тема форума је и представљање перспективе водоника, те финансирање и технологије нуклеарне енергије, саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се наводи да су основне теме форума побољшање енергетске ефикасности и примјена чисте енергије, укључујући и секторе обновљивих извора енергије, нуклеарне енергије и управљања угљеником.

На форуму ће бити истакнуте најбоље праксе енергетске сајбер безбједности и промовисана нова капитална улагања у кључну енергетску инфраструктуру.

Ђокић у дводневној посјети Пољској борави на позив министра за климу и животну средину Пољске и министра енергетике САД Микала Куртике и Џенифер Гранхолм.

Ђокић ће сутра присуствовати министарском састанку Партнерства за трансатлантску сарадњу у области енергије и климе.