latinica  ћирилица
22/09/2021 |  14:48 | Аутор: СРНА

Врховац: ИРБ је стварни партнер домаћој привреди

Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац изјавио је да је ова банка стварни и прави партнер привреди Српске и као један од успјешних примјера навео сарадњу са бијељинском компанијом из прехрамбене индустрије "Сава Семберија", коју је данас посјетио.
Дражен Врховац - Фото: СРНА
Дражен ВрховацФото: СРНА

- Када су прошле године због пандемије ковида имали проблема код производње и откупа сировина ИРБ је пласирао овој компанији милион марака неопходних за наставак пословања. Неколико пута смо долазили у контролу и врло смо задовољни поштовањем споразума и људском, коректном пословном сарадњом - рекао је Врховац након разговора са директором "Саве Семберије" Стевом Филиповићем.

Врховац је истакао да је на примјеру ове компаније ИРБ доказао да је стварни и прави партнер привреди Републике Српске, а данашња посјета је чин подршке директору, менаџменту и овој компанији и потврда успјешне сарадње која ће сигурно бити настављена.

Он је похвалио планове компаније и оцијенио да "Сава Семберија" има јасну визију развоја, добар потенцијал који добро и користи, а истакао је да се њихова производња базира на кориштењу домаће сировине и да се инсистира на квалитету.

- ИРБ ће и даље пратити све компаније које послују у Републици Српској, нарочито које базирају своју производњу на домаћим ресурсима - рекао је Врховац.

Директор ИРБ-а је најавио да ће ускоро бити оперативна средства Свјетске банке која ће ићи посредством ИРБ-а ка привредницима у Републици Српској који су због ковида имали пад прихода у посљедњем кварталу више од 20 одсто, а ова средства би требала бити оперативна крајем мјесеца.

Према Врховчевим ријечима, ИРБ је до сада у Бијељини пласирао више од 138 милиона КМ.

- То је јасан знак важности ИРБ-а у Републици Српској и важности града Бијељине нашој банци, а подржали смо бројне пројекте из привреде и инфраструктурне пројекте као што су изградња канализације, водовода и расвјете и та подршка ће бити настављена - рекао је Врховац.

Он је најавио и отварање пословнице ИРБ-а у Бијељини до краја године.

- На тај начин желимо да будемо што ближи нашим грађанима и привредницима и тиме дајемо јасан знак колико је ИРБ-у битна свака регија у Републици Српској - поручио је Врховац и додао да је ИРБ Републике Српске до сада отворио пословницу у Источном Сарајеву и Приједору, а у октобру ће бити отворена у Требињу.

Врховац је рекао да, приликом сваког отварања пословнице, ИРБ организује састанак са привредницима те регије да добије најбоље информације о њиховим проблемима, да би на крају године банка могла изаћи са новим сетом мјера директно у корист привредника.

- ИРБ је од почетка пандемије био најквалитетнији партнер привредницима у превазилажењу свих тешкоћа које су их задесиле и стално смо разговарали са њима у смислу креирања што квалитетнијих мјера које би нашим привредницима биле највише на корист - истакао је директор ИРБ-а.

Директор компаније "Сава Семберија" у Бијељини Стево Филиповић похвалио је сарадњу са ИРБ-ом и истакао да су им помогли у најтежем периоду.

- Без мјера Владе Републике Српске и ангажмана са ИРБ-ом у прошлој години ми не бисмо уопште ушли у производни процес због глобалних проблема изазваних пандемијом ковида - навео је Филиповић.

Он је нагласио да је компанија све обавезе према ИРБ-у сервисирала на вријеме и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.

Филиповић је рекао новинарима да "Сава Семберија", као и прошле године откупљује све понуђене сировине домаћих произвођача, а од планираних 10.000 тона у овој сезони до сада је прерађено више од 3.500 тона сировине.

Он је из широке палете њихових производа издвојио нову линију производа за дијабетичаре и људе посвећене здравој исхрани за шта су добили награду Привредне коморе Републике Српске, уз чију су подршку наступили и на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.