latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:00 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Све спремно за Свјетско првенство у бициклизму

При крају су припреме за Гран фондо свјетско првенство у аматерском бициклизму, које ће бити одржано од 5. до 10. октобра у Источном Сарајеву, а очекује се учешће око 2.000 такмичара.
Источно Сарајево - конференција за новинаре - бициклизам - Фото: СРНА
Источно Сарајево - конференција за новинаре - бициклизамФото: СРНА

Директор трке Владимир Куваља рекао је да се до данас пријавило 1.000 такмичара и да се још очекују пријаве које се односе на "вајлд кард" према којем свака земља има право да пријави 10 такмичара.

- Ту очекујемо још њих 500-600. Рјешава се проблем доласка такмичара из Аустралије и Азије, којих је 800. И ми помажемо у томе, шаљемо дописе јер су појачане рестрикције за њихов долазк у Европу. Тако да укупно очекујемо око 2.000 такмичара у Источном Сарајеву - рекао је Кувеља на конференцији за новинаре.

Он је навео да се зна да долазе учесници из више од 50 земаља, те да већина долази 5. октобра, а један број и много раније.

- Већ у сриједу, 6. октобра је вожња на хронометар на Палама у дужини 20 километара. То је можда једна од најтежих дисциплина уопште на свјетским првенствима. Терен није једноставан јер се иде преко двије плание и врло је тешка стаза - објаснио је Кувеља.

За четвртак, 7. октобра, најавио је кружну трку у Источном Новом Сарајеву, истичући да је тај екипни хронометар веома интересантан за публику, а истог дана увече је отварање Свјетског првенства у бициклизму.

Слободан дан за бициклисте је петак, 8. октобра, а већ за викенд 9. и 10. октобар очекују их трке од 100 километара, те 136 километара која је укупне висинске разлике и до 200 метара, што је уврштава међу најтеже стазе на свијету.

Замјеник градоначелника Слободан Амовић је рекао да је град спреман да угости учеснике и госте који ће да прате овај веома важан спортски догађај како за Источно Сарајево, тако и за цијелу Републику Српску.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале Жарко Човић рекао је да ће бициклистичка трка, која ће бити одржана у овој локалној заједници, има велики значај за афирмацију овог спорта на подручју Сарајевско-романијске регије.

Он је навео да су током квалификационих трка у августу уложили доста напора да би све било организовано на најбољи начин, па ће се тако потрудити да таква буде и трка предвиђена за 6. октобар на Палама.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић честитао је Кувељи и тиму, најзалужнијима што ће Свјетско првенство у аматерском бициклизму бити одржано у Источном Сарајеву и на Јахорини јер у томе види прилику да се олимпијска планина представи широм свијета јер је бициклизам саставни дио њихове промоције током љета.

Он је напоменуо да Олимпијски центар "Јахорина" подржава Гран фондо свјетско првенство у аматерском бициклизму да би што љепша слика са Јахорине, из Источног Сарајева и Републике Српске отишла у свијет.

Гран фондо свјетско првенство ове године заједнички организјују Бициклистички савез БиХ и Асоцијација за спорт.