latinica  ћирилица
22/09/2021 |  15:19 ⇒ 15:24 | Аутор: РТС

Идентификоване двије жртве "Олује" српске националности

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака двије жртве српске националности, страдале током оружаних сукоба на простору бивше Југославије, у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" 1995. године.
Операција Олуја (архива) -
Операција Олуја (архива)

Посмртни остаци ексхумирани су на гробљу у Личкој Јасеници и Книну, пише у саопштењу.

Додаје се да су посмртни остаци двије особе идентификовани методом анализе ДНК, као и да ће њихова сахрана бити обављена у складу са израженим жељама породица.

Од самог почетка процеса ексхумацијa и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, српској страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица, истиче се у саопштењу.

Додаје се да према подацима Комисије кроз овај процес, у периоду 2001. до 2019. године, из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних мјеста ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Хрватске.

Посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, закључује Комисија за нестала лица у саопштењу.