latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:14 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

ЕУ тражи увођење јединственог пуњача за све паметне телефоне

ЕУ ће тражити употребу јединственог пуњача за паметне телефоне до 2024. године.
Мобилни телефон -
Мобилни телефон

Једна од главних забринутости међу лидерима ЕУ је електронски отпад настао као посљедица различите опреме за пуњење батерија, што често зависи од произвођача и модела уређаја.

Европска комисија планира да сљедећег мјесеца уведе закон којим ће се објединити пуњачи за мобилне телефоне који се продају у ЕУ.

Комисија је 2019. наредила студију о томе како ограничити фрагментацију, односно разноврсност рјешења за пуњење, а да притом не омета будућу технолошку еволуцију.

Извјештај је означио два главна проблема који произлазе из тржишта преплављеног различитим пуњачима, који укључује негативан утицај на околину и неугодности за потрошаче.

Како би се позабавили овим питањима, нови закон ЕУ каже да сви паметни телефони који се продају у ЕУ морају прећи на УСБ-Ц пуњаче до 2024. године.

УСБ-Ц је индустријски стандардни конектор за пренос података и напајања путем једног кабла. УСБ-Ц је мањи и тањи од УСБ порта. Свестран је и може покренути бржи пренос података.

УСБ-Ц је компатибилан са УСБ 2.0 и УСБ 3.0 и реверзибилан је. То значи да га можете прикључити на прави начин, први пут, без обзира коју страну користите.

Док се нови уређаји засновани на Андроиду пуне помоћу УСБ-Ц конектора, производи компаније "Епл" имају свој порт за пуњење - лајтнинг конектор /Лигхтнинг цоннецтор/.

"Епл" сматра да "присиљавање" конектора да се прилагоде одређеном типу штети иновацијама и да је расипно и узнемирујуће за потрошаче.

Међутим, на једном од недавно обновљених "Еплових" уређаја Ајпед мини, лајтнинг порт је замијењен са УСБ-Ц.