latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:14 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

ЕУ тражи увођење јединственог пуњача за све паметне телефоне

ЕУ ће тражити употребу јединственог пуњача за паметне телефоне до 2024. године.

Једна од главних забринутости међу лидерима ЕУ је електронски отпад настао као посљедица различите опреме за пуњење батерија, што често зависи од произвођача и модела уређаја.

Европска комисија планира да сљедећег мјесеца уведе закон којим ће се објединити пуњачи за мобилне телефоне који се продају у ЕУ.

Комисија је 2019. наредила студију о томе како ограничити фрагментацију, односно разноврсност рјешења за пуњење, а да притом не омета будућу технолошку еволуцију.

Извјештај је означио два главна проблема који произлазе из тржишта преплављеног различитим пуњачима, који укључује негативан утицај на околину и неугодности за потрошаче.

Како би се позабавили овим питањима, нови закон ЕУ каже да сви паметни телефони који се продају у ЕУ морају прећи на УСБ-Ц пуњаче до 2024. године.

УСБ-Ц је индустријски стандардни конектор за пренос података и напајања путем једног кабла. УСБ-Ц је мањи и тањи од УСБ порта. Свестран је и може покренути бржи пренос података.

УСБ-Ц је компатибилан са УСБ 2.0 и УСБ 3.0 и реверзибилан је. То значи да га можете прикључити на прави начин, први пут, без обзира коју страну користите.

Док се нови уређаји засновани на Андроиду пуне помоћу УСБ-Ц конектора, производи компаније "Епл" имају свој порт за пуњење - лајтнинг конектор /Лигхтнинг цоннецтор/.

"Епл" сматра да "присиљавање" конектора да се прилагоде одређеном типу штети иновацијама и да је расипно и узнемирујуће за потрошаче.

Међутим, на једном од недавно обновљених "Еплових" уређаја Ајпед мини, лајтнинг порт је замијењен са УСБ-Ц.