latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:33 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Петричевић: У Српској повољно пословно окружење за инвеститоре

Република Српска инвеститорима нуди повољно пословно окружење, а као главни разлог за инвестирање истичу се повољни трошкови пословања, рекао је министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић на конференцији "Инвестициони потенцијали Републике Српске" у Београду.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

- Порез на добит је 10 одсто, не постоји порез на дивиденду, а цијена енергената је једна од најнижих у региону - указао је Петричевић говорећи о предностима инвестирања и пословања у Републици Српској.

Он је навео да је у фебруару ове године у Републици Српској усвојен Закон о слободним зонама с циљем да се ова област додатно стимулише ради привлачења инвестиција, те додао да се у том раду сарађивало са представницима слободних зона у Србији.

Петричевић је истакао да је већ неколико локалних заједница покренуло активности или исказало интересовање за покретање слободних зона.

- Ријека Дрина нема само симболични значај, већ и велики привредни потенцијал, што нас је подстакло на реализацију пројекта пословних зона у ширем подручју Подриња. Као резултат одлука са заједничких сједница двије владе, Србија ће уложити 10,5 милиона евра у инфраструктуру у слободним зонама у Подрињу - рекао је Петричевић.

Он је данас упознао привреднике о подстицајним мјерама за улагања, да је Србија највећи спољнотрговински партнер и страни улагач у Републику Српску, а циљ је да тако и остане, и да кроз сарадњу у будућности Србија и Српска остваре још боље резултате.

- Већ више од годину дана пандемија отежава многе привредне активности у свијету, али важно је истаћи да су наше привреде показале виталности и у оваквим околностима остале ефикасне, продуктивне и конкурентне - навео је Петричевић.