latinica  ћирилица
22/09/2021 |  16:59 | Аутор: СРНА

Клокић: Подршка иницијативама које јачају сарадњу у региону

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је данас у Београду да Република Српска подржава све иницијативе чији је циљ јачање сарадње у региону, те укидање баријера за бржи проток људи, робе, капитала и услуга.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

Клокић је на конференцији Инвестициони потенцијали Републике Српске истакао да Српска види Србију као мотор развоја, а руководство те земље као покретач економских интеграција региона у оквиру иницијатива "Отворени Балкан" и "Берлински процес".

- Нажалост, сложени политички односи у БиХ довели су до тога да ова земља каска за осталим у региону по питању економске интеграције. Међутим, важно је нагласити да представници из Републике Српске активно заговарају јачање регионалне сарадње на нивоу заједничких институција, јер разумију бенефите за привреду и пословну заједницу које доноси смањење царинских процедура, олакшање трговине производима и услугама - нагласио је Клокић.

Он је напоменуо да је јачање регионалне сарадње у фокусу Владе Републике Српске, те истакао да се веома интензивна сарадња са Србијом реализује у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама и других више од стотину аката који су из њега проистекли.

- Један од значајних заједничких пројеката прекограничног карактера је пројекат "Подриње" који се спроводи у складу са протоколом о сарадњи влада Србије и Републике Српске из 2012. године и акционим планом за период 2018 - 2022. године - навео је Клокић.

Он је истакао да је основни циљ пројекта економски и друштвени развој и унапређење сарадње у приоритетним областима као што су инфраструктура, пољопривреда, туризам, економија, енергетика, екологија, здравство и култура.

Клокић је навео да је пројектом обухваћена 31 јединица локалне самоуправе у ширем подручју слива Дрине, од којих из Републике Српске 15, те пет подручних привредних комора.

Он је указао да за Републику Српску пројекат "Подриње" има стратешки значај због положаја и границе са Србијом.

- Како би општине и градови из Подриња били конкурентни на регионалном нивоу доста је урађено у претходном периоду, али посебну захвалност дугујемо Србији за донаторска средства за реализацију бројних пројеката, међу којима и изградње путне инфраструктуре, школа, болница и других пројеката - навео је Клокић.

Конференција Инвестициони потенцијали Републике Српске организована је у Привредној комори Србије у оквиру Манифестације Дани Српске у Србији.

У оквиру ове манифестације 29. септембра у Привредној комори Војводине у Новом Саду биће уприличена промоција инвестиционих потенцијала пословних слободних зона Републике Српске.