latinica  ћирилица
22/09/2021 |  18:22 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

"Комшић говорио без сагласности; Гутерес умијешан у распад БиХ" (ВИДЕО)

Одлучивања у БиХ нема без консензуса, а за то нема одлуке да Комшић иде на сједницу у Њујорк и говори у име БиХ, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, коментаришући обраћање предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића на сједници Генералне скупштине УН.
Жељко Комшић (фото: media.un.org/en/webtv) -
Жељко Комшић (фото: media.un.org/en/webtv)

- Нема одлуке, ако се не донесе консензусом. Та одлака да он иде и говори тамо - не постоји. Према томе, то је све приватна прича. Проблем настаје кад се он представља у име БиХ и када га генерални секретар прихвата - рекао је Додик у Будимпешти.

Он је указао да се због тога што генерални секретар УН Антонио Гутерес то прихвата, може рећи да је "умијешан у распад БиХ".

- Једног дана када се буде писала историја, онда ће се рећи да је генерални секретар УН примио у приватну посјету човјека који је клеветао друге у БиХ и да је то допринијело неразумијевању, непомирењу, нефункционисању БиХ и зато се она распала - поручио је Додик.

Коментаришући изјаву Комшића да Додик није неопходан за функционисање БиХ, српски члан Предсједништва рекао је да Комшић може да каже шта хоће, али да Устав каже да постоји Предсједништво које чине три члана и да постоји процедура.

Подсјећамо, Комшић се данас обратио на Генералној сједници УН, упркос упозорењима које је Додик упутио Гутересу да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.