latinica  ћирилица
22/09/2021 |  19:42 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

Мајкић: Комшић представио сву хаотичност и недовршеност БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић у обраћању на Генералној скупштини УН, без одлуке Предсједништва БиХ, представио је сву хаотичност и недовршеност БиХ, оцијенила је у изјави Срни српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Мајкићева је рекла да је Комшић говорио о БиХ која је немогућа земља за два од три конститутивна народа.

- Свашта је он ту набројао, од јачања етничких политика, заснованих на искључиво, како је рекао, етно-шовинистичким тенденцијама, урушавању, секуларизму, и то не само у БиХ, него и у региону цијелог западног Балкана - рекла је Мајкићева и додала да то изазива забринутост.

Она је оцијенила да је Комшић говорио о свему, осим о дејтонском Уставу, пропагирајући оно што његова политичка партија подржава.

- Жалио се грађанин Комшић да се БиХ покушава наметнути, како је рекао, дипломатским путем, од стране међународне заједнице, постојање дискриминације.
Није пропустио да наведе да се чак и путм међународних представника тражи увођење дискриминације по етничкој основи, како би се коначно послужило дисолуцији БиХ, те присвајање њених дијелова од сусједних земља - рекла је Мајкићева.

Она је рекла да је Комшић, како би био убједљивији у свом обраћању, све ставио у контекст пресуда Међународног суда за бившу Југославију.

- Помињао је негирање геноцида, злочина против човјечности и универзалне декларације о људским правима - рекла је Мајкићева.

Комшић је у обраћању, истиче она, тражио да високи представник у БиХ ради оно што су УН поставиле пред њега - да намеће рјешења за оно што не могу обезбиједити изабрани представници народа.

Комшићев одлазак на Генералну скупштину УН, без сагласности Предсједништва БиХ, Мајкићева је оцијенила као потврду његовог истрајавања у борби за бошњачке националне циљеве и личну политичку будућност.

- Жељко Комшић зна да му то што је рекао на Генералној скупштини може да послужи само за остваривање властитих циљева, а то је поновно кандидовање на изборима 2022. године, уз помоћ високог предстваника, којег он призива и признаје - сматра Мајкићева.

Комшић се данас обратио на Генералној сједници УН без одлуке Предсједништва и без усаглашеног текста говора. Он је, између осталог, указао да постоје настојања чији је "коначни циљ распад или дезинтеграција БиХ и анектирање дијелова њених територија" од стране сусједних земаља.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је упозорио генерланог секретара УН Антонија Гутереса да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.