latinica  ћирилица
22/09/2021 |  21:04 ⇒ 23:19 | Аутор: СРНА

Вишковић: Ријека Дрина је мост који нас спаја (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Дани Српске у Србији велика и лијепа прилика да се истакне јединство и заједништво једног народа којем границе не могу избрисати сродство, традицију, вјеру и културу.
Радован Вишковић - Фото: Тwitter
Радован ВишковићФото: Тwitter

- Бити данас овдје са вама, на почетку овог величанственог скупа, посвећеног Републици Српској и Србији, нашем пријатељству, братству и заједништву, представља за мене велику радост и част - истакао је Вишковић отварајући манифестацију у Београду.

Подсјетивши да се ова манифестација одржава од 2013. године, Вишковић је рекао да са задовољством може да констатује да је овај скуп постао традиционалан, да се са нестрпљењем и великом жељом очекује сваке године и да из године у годину израста и постаје бољи и квалитетнији.

Он је навео да се Дани Српске у Србији већ неколико година одржавају у више градова, а ове године у њих 11: Београду, Новом Саду, Крушевцу, Краљеву, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Нишу, Крагујевцу, Суботици и Сечњу, што показује да је ова манифестација са великим интересовањем прихваћена код браће у Србији, на чему је Српска бескрајно захвална.

- Желимо да на Данима Српске у Србији представимо наше привредне, културне, спортске, туристичке и друге потенцијале, да са нашом браћом из матице размјењујемо искуства и да даље учвршћујемо братске и пријатељске везе Републике Српске и Србије. Желимо да на најбољи начин промовишемо Републику Српску у нашој матици, да се заједно дружимо и радујемо и да дамо пуни допринос још јачим и чвршћим, братским, али исто тако и специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије - истакао је Вишковић.

Он је додао да су Дани Српске у Србији велика и лијепа прилика да се истакне јединство и заједништво једног народа којем границе не могу избрисати сродство, традицију, вјеру и културу.

- Србија је увијек била уз свој народ у Републици Српској, увијек нам је помагала и то и данас чини, несебично и са великом љубављу. Велика братска помоћ Србије није изостала ни сада, у времену пандемије вируса корона, када се суочавамо са изазовима какве до сада нисмо имали, али које ћемо, сигуран сам, лакше превазићи уз подршку наше матице Србије. Хвала вам на свему, драга браћо! - истакао је Вишковић.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити интензивирана сарадња Српске и Србије на свим пољима - на Програму развоја Подриња у области туризма, инфраструктуре, саобраћаја, привреде, водопривреде и шумарства и енергетике, у складу са Акционим планом од 2018. до 2022. године.

Према његовим ријечима, овај програм има огроман значај и за Србију и за Републику Српску, посебно када се разматра са аспекта око 30 општина које су укључене у овај велики пројекат.

Такође, навео је Вишковић, у сектору енергетике постоји највише потенцијала за сарадњу, а изградња хидроелектрана Бук Бијела, Фоча и Паунци представљају инвестиције које ће значајно утицати на раст БДП-а и значиће енергетску стабилност и независност и нова радна мјеста.

- Ту је и велики пројекат повезивања Бањалуке и Београда ауто-путем који је један од наших главних приоритета. Србија је спремна да помогне градњу ауто-пута од Раче до Бијељине и почетак ових радова се очекује до краја године. Изградњом овог ауто-пута бићемо још ближи једни другима и наше везе биће још чвршће - нагласио је Вишковић.

Он је напоменуо да Република Српска жели да се прикључи напорима Србије у изградњи гасовода и, за све што се буде радило на том плану у наредном периоду, Српска жели да буде саставни дио пројекта.

Вишковић је рекао да је један од најзначајнијих актуелних заједничких пројеката Србије и Републике Српске изградња аеродрома у Требињу.

Према његовим ријечима, у току су израда зонинг плана и истражни радови на терену, а планирано је да радови почну на прољеће, са почетком грађевинске сезоне и да аеродром буде завршен до 2023. године.

- Драги пријатељи и браћо, будимо окренути ка будућности, али не заборавимо прошлост у којој је српски народ прошао кроз тешка искушења. Путеви нашег народа кроз историју били су тешки и пуни искушења и цјелокупна наша историја била је, а и данас јесте - борба за слободу - указао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска настала као потреба да Срби одбране своја вјековна огњишта.

Вишковић је истакао да је српски народ у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, као и у бројним кроз вијекове наметнутим му ратовима чинио само једно - бранио оно што је сваком човјеку најсветије - свој дом, породицу, право на живот, достојанство и слободу.

- Свима који су уткали своје животе у темеље Републике Српске остајемо вјечно захвални и на њих поносни и на сваком мјесту и у свакој прилици њихова жртва мора да се памти и помиње. Право је сваког народа, па и српског, да слободно одреди свој политички статус и обезбиједи национални, економски, културни, социјални и сваки други развој - поручио је Вишковић.

Он је навео да је Република Српска данас чврсто утемељена на својим достигнућима која јој гарантују опстанак, сигурну будућност и напредак, бољи живот свих њених народа и грађана, те да је економски и безбједносно стабилна и функционална.

- Свакодневно радимо на изградњи и јачању институција Републике Српске и механизама који требају да обезбиједе да грађани живе боље у условима који не зависе само од нас - рекао је он.

Вишковић је изразио жељу да вечерас, на самом почетку манифестације Дани Српске у Србији, пошаље и поруку не само заједништва Републике Српске и Србије, већ и јединства цјелокупног српског народа на свим просторима на којима живи широм свијета.

- Наше јединство и снажне везе Републике Српске и Србије су предуслов и гаранција опстанка Срба на овим просторима, али и јасна порука да српски народ, ма гдје живио, не смије да заборави своје коријене и историју. Очување нашег народа, свуда гдје живи, његово јединство и слога, императив је за све генерације - и садашње и будуће. Ми желимо да Република Српска и Србија буду снажне, успјешне и просперитетне, да се заједно развијамо и да свакодневно унапређујемо наше односе - нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је снажна и просперитетна Србија залог стабилности цијелог региона и њен развој биће путоказ и за Републику Српску.

Према његовим ријечима, односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи него данас, са много разумијевања и подршке, посебно у настојању да се очувају српски идентитет, традиција и култура.

- У том погледу, прије неколико дана заједно смо донијели закон који штити наш језик и наше ћириличко писмо - документ који је од изузетног значаја за очување идентитета српског народа. Људска и морална обавеза свих нас који обављамо јавне функције јесте да младе генерације и генерације које долазе упознамо и пренесемо им нашу богату традицију, као залог за просперитетну будућност - нагласио је Вишковић.

Он је пожелио да Дани Српске у Србији буду празник свих Срба.

- Ми смо један и јединствен народ и Дрина није ријека која нас дијели, већ мост који нас спаја. Тако је било кроз читаву нашу историју и тако треба да буде и у будућности - поручио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.