latinica  ћирилица
22/09/2021 |  21:10 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Приведени српски младићи због билборда у Грачаници

Полиција самопроглашеног Косова привела је данас у полицијску станицу тројицу Срба који су у Грачаници постављали билборд "Добро дошли у заједницу српских општина".
Добродошли у ЗСО (фото: Канцеларија за Косово и Метохију) -
Добродошли у ЗСО (фото: Канцеларија за Косово и Метохију)

Они су потом скинули билборд, а младиће одвели у полицијску станицу, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Ухапшени младићи су затим морали да напишу изјаве, након чега су пуштени на слободу.

Њима је у полицији речено да ће свако ко буде постављао билборде оваквог садржаја ухапсити, зато што је "забрањено постављање таквог билборда, јер представља провокацију".

Из Канцеларије питају какво је то кривично дјело залагати се за формирање ЗСО, што је обавеза коју је Приштина преузела Бриселским споразумом који је потписала још 2013. године.

- По ком основу Приштина хапси људе који се само залажу са поштовање Бриселског споразума и који се залажу за формирање ЗСО, на коју српски народ на Косову и Метохији чека пуних 3.077 дана, а чије је формирање ратификовала и скупштина такозваног Косова? - наводе из Канцеларије за Косово и Метохију.

Они постављају питање и да ли данашње поступање полиције значи да ће Приштина хапсити и челнике ЕУ који су, такође, ставили свој потпис на Бриселски споразум и гарантовали формирање ЗСО?

- Без ЗСО као темеља процеса нормализације и оквира за остварење преко потребних колективних права српског народа на КиМ нема будућности дијалога - закључују у Канцеларији за Косово и Метохију.