latinica  ћирилица
23/09/2021 |  09:17 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Којић: Бошњачки политичари блокадом стратегије послали Врања у затвор

Бивши високи функционер Федералне управе полиције Един Врањ, који је ухапшен у Србији због ратних злочина над Србима у Горажду, жртва је бошњачких политичара који су сада вербално стали у његову одбрану, а годинама су кочили усвајање и сада коче примјену Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина, изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

- Да је Стратегија усвојена на вријеме и да је почела њена примјена, Врањ би до сада био процесуиран у БиХ и предмет би можда био окончан - истакао је Којић.

Он сматра да је Врањ само један у низу високих бошњачких официра и политичких функционера који треба да се нађу пред лицем правде када почне примјена Стратегије.

Према његовим ријечима, у том случају Тужилаштво за ратне злочине Србије, које је поступило у складу са начелом универзалне јурисдикције које каже да свака држава ако има податке да је особа која се налази на њеној територији починила ратни злочин има право водити истраге и судити за то кривично дјело, не би имало основа да терети Врања.

- То индиректно значи да је Врањ жртва управо оних који су сада вербално стали у његову одбрану, односно истих оних који су годинама кочили усвајање, а сада коче примјену Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина - рекао је Којић за "Глас Српске".

Делегат Срба у Дому народа и члан заједничке парламентарне Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић /СНСД/ каже да све што се дешава представља типичан примјер како бошњачки политичари опструишу све оно што им не иде у корист.

Мајкићева каже да су се у овом случају "преиграли", додајући да је народ давно осмислио пословицу: "Ко другоме јаму копа, сам у њу упада".

- Бошњачки функционери су годинама опструисали усвајање, а сада коче почетак примјене Ревидиране стратегије, али су се преварили ако су заиста мислили да злочини над Србима могу да остану некажњени. Да то нису радили, Врањ би вјероватно био процесуиран у БиХ, а с обзиром на праксу правосудних институција на нивоу БиХ, питање је да ли би био осуђен - истакла је Мајкићева.

Она додаје да у том случају не би било никаквих трзавица у односима између БиХ и Србије, које због хапшења Врања продукују из Сарајева.

Којић је предложен за члана Надзорног тијела за праћење примјене Стратегије, али бошњачки функционери у Савјету министара, који су годинама кочили усвајање Стратегије, сада се противе његовом именовању, због чега још није почела њена примјена.

Према Стратегији која је усвојена са више од двије године закашњења, приоритет за рјешавање имају предмети у којима су за ратне злочине осумњичени високи војни, полицијски или политички функционери, какав је, и Един Врањ.