latinica  ћирилица
23/09/2021 |  09:24 ⇒ 09:24 | Аутор: СРНА

За ублажавање посљедица пандемије три милиона евра гранта

Заједнички пројекат ЕУ и Владе Њемачке "ЕУ фор бизнис" расписао је позив за пријаву пројеката за ублажавање посљедица пандемије вируса корона микро, малих и средњих предузећа у металском, машинском и дрвном сектору у БиХ, за шта је обезбијеђено три милиона евра грант средстава, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Висина могућих одобрених средстава по пројекту је до 48.000 евра, а грантови ће се моћи користити на активности попут примјене индустријских стандарда, врхунских енергетски ефикасних машина, развоја стратегије уласка на тржиште, иновације дигиталног маркетинга и других активности.

Менаџер овог пројекта Нилс Вецел рекао је да је прерађивачка индустрија у БиХ тешко погођена, да су ланци снабдијевања поремећени, да предузећа раде смањеним капацитетом, те да је велики број радних мјеста у опасности.

С друге стране, према његовим ријечима, купци на кључним тржиштима почели су реорганизовати своје пословне моделе и тражити добављаче ближе својим локацијама, што представља велики потенцијал.

- Из тог разлога, ЕУ и Влада Њемачке помоћи ће малим и средњим предузећима у металопрерађивачкој и дрвопрерађивачкој индустрији да обнове ланце снабдијевања, повећају приступ главним тржиштима и развију одрживе пословне моделе - истакао је Вецел.

Пријаве је могуће поднијети онлајн, путем апликацијског портала доступног на https://eu4business.core-enigma.com/,а рок за њихово подношење је 5. октобар, до 16.00 часова.