latinica  ћирилица
23/09/2021 |  10:11 | Аутор: СРНА

Кошарац: Комшићев говор најпрљавији напад на уставни поредак БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најоштрије је осудио неовлаштено појављивање Жељка Комшића за говорницом Генералне скупштине УН и дијелове његовог говора у којима на индиректан начин позива на укидање дејтонског Устава БиХ и поништавање међународно-правно признатог субјективитета Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Комшићев говор представља најпрљавији напад на Устав и уставни поредак БиХ заснован на Општем оквирном споразуму за мир у БиХ. Ово што је урадио други бошњачки члан Предсједништва БиХ представља врх леденог бријега катастрофално погрешне сарајевске чаршијске политике којом се негирају и игноришу ставови Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама, што БиХ води ка тоталном хаосу и распаду - упозорио је Кошарац у изјави за Срну.

Према његовим ријечима, Комшићевим неовлаштеним и антиуставним говором у Њујорку настављена је аутистична и насилна политика странака са сједиштем у Сарајеву којом се на подмукао и безобразан начин покушава доказати да је у БиХ могуће доносити одлуке без учешћа и пристанка Републике Српске и изабраних представника српског народа.

- Комшићев говор којим се руши дејтонски Устав, понашање супротно одлукама Предсједништва БиХ, беспризорно солирање и вријеђање српског члана Предсједништва БиХ, те рушење добросусједских односа са Србијом које демонстрира министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у свакој својој изјави, сазивање сједница Представничког дома парламента БиХ и одлучивање без српских посланика из Републике Српске свједочи да водећи бошњачки политичари и странке са тим предзнаком не желе никакав дијалог са представницима Републике Српске и српског народа у БиХ, већ заоштравају кризу у покушају да изазову насилну и недемократску интервенцију страног фактора - нагласио је Кошарац.

Он је поручио да оваква политичка пракса, коју демонстрира политичко Сарајево, Републику Српску сваким даном све више удаљава и гура из БиХ.

- Ако је то оно што желе бошњачки политичари и политичко Сарајево, ни ми у Републици Српској немамо ништа против - рекао је Кошарац и изразио увјерење да ће овакви потези представника бошњачког народа додатно учврстити јединствен став представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ о потреби поштовања и провођења закључака и одлука Народне скупштине Републике Српске.

Комшић се јуче обратио на Генералној сједници УН без одлуке Предсједништва и без усаглашеног текста говора. Он је, између осталог, указао да постоје настојања чији је "коначни циљ распад или дезинтеграција БиХ и анектирање дијелова њених територија" од стране сусједних земаља.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик раније је упозорио генералног секретара УН Антонија Гутереса да, због интерних правила и процедура, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

Додик је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.