latinica  ћирилица
23/09/2021 |  13:10 ⇒ 13:21 | Аутор: СРНА

Обуставити финансирање и сарадњу са Институтом за нестала лица БиХ

Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и институција које учествују у процесу тражења несталих траже да се обустави финансирање и сарадња институција Републике Српске са Институтом за нестала лица БиХ до рјешења његовог статуса, реформисања, те избора новог Управног одбора и Колегијума директора.
Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата - Фото: СРНА
Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског ратаФото: СРНА

Након састанка представника ових организација и институција са представницима власти Републике Српске, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да су незадовољни избором новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

- Захтијевамо од Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара да без одлагања покрене иницијативу за стављање ван снаге одлуке нелегалног привременог Управног одбора Института и поништавање конкурса за избор и именовање Колегијума директора - рекао је Лазић у Бањалуци.

Он је навео да ће о закључцима са данашњег састанка информисати предсједника и премијера Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ, предсједника Народне скупштине Српске и предсједавајућег Савјета министара од којим ће тражити помоћ за успостављање легалне управљачке структуре Института.

Лазић је рекао да Република Српска још потражује 1.652 погинула српска борца и цивила у протеклом рату.

Он је навео да је Институт за нестала лица БиХ од свог оснивања 2008. године идентификовао посмртне остатке само 260 Срба, додајући да је ријеч о тијелима која су се налазила у три спомен костурнице у Републици Српској.

- У овој години за осам мјесеци Институт је пронашао посмртне остатке само четири лица српске националности. То су крајње поражавајући подаци о раду ове институције у погледу тражења српских жртава рата - закључио је Лазић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је прошле седмице да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић.

Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, рекао је раније да је "Амор Машовић добио мјесто савјетника код Марка Јуришића, што показује да ће он поново из сјенке да руководи Иниститутом".