latinica  ћирилица
23/09/2021 |  14:13 ⇒ 14:45 | Аутор: РТС

Стефановић: Повишена борбена готовост јединица Војске Србије у гарнизонима Рашка и Нови Пазар

Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа, рекао је министар одбране Србије Небојша Стефановић током посјете гарнизонима у та два града.
Стефановић у обиласку гарнизона у Рашки - Фото: РТС
Стефановић у обиласку гарнизона у РашкиФото: РТС

Стефановић је обишао припаднике Војске Србије у гарнизонима у Новом Пазару и Рашки, гдје је са начелником генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао презентацији спремности припадника војске да одговори на све постављене задатке и заштити све грађане Србије.

Поручио је да су јединице Војске Србије у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа.

- Наша војска не провоцира, али је спремна да заштити народ уколико се догоди било шта што угрожава његов живот. Важно ми је да видим да су ови људи расположени и спремни. Опрема и техника коју смо набављали је у правим рукама професионалаца - истиче он.

Стефановић оцјењује да предсејдник Србије Александар Вучић повлачи одличне потезе у циљу деескалације тренутног стања на сјеверу КиМ.

Коментарише и позивање "обје стране" да се уздрже од провокација, које стиже из ЕУ.

- Шта је то урадио Београд? Свака провокација била је од стране Приштине. И оно што сте могли да видите и на Јарињу и Брњаку. Нажалост и најновији догађај, пребијање Срба. Све оно што се дешава указује колико је предсејдник био у праву када је говорио да ће се то дешавати. Да је то дио организоване кампање - указао је он.

Стефановић додаје и да очекује реакцију ЕУ и Кфора, али да је тренутно најважније заштити животе Срба.

- Драго ми је да предсједник води једну активну кампању у којој не дозвољавамо да нас ико гази и понижава. Драго ми је што Србија данас има много више снаге него претходних деценија и ми ћемо наставити да радимо свој посао никога не провоцирајући, али, по налогу предсједника, бити спремни да заштитимо свој народ - закључује Стефановић.

Обиласку људства и дјела најсавременије технике којима војска располаже присуствовао је и командант копнене војске генерал потпуковник Милосав Симовић, а одржан је и састанак са командатима јединица Војске Србије.