latinica  ћирилица
23/09/2021 |  14:32 | Аутор: СРНА

Ребаланс буџета предложен на основу већих привредних активности

Ребаланс буџета Републике Српске за ову годину предложен је на основу бржег привредног опоравка и већих привредних активности, које су резултовале повећањем буџетских прихода у односу на планирани Буџет за 2021. годину, а таква повољна кретања очекују су и до краја године, речено је Срни у Министарству финансија Републике Српске.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства финансија нагласили су да је оквир буџета Ребалансом увећан за 221 милион КМ и износи четири милијарде и 16 милиона КМ, што је за 5,8 одсто више у односу на планирани буџет за 2021. годину.

- Веома је значајно повећање пореских прихода за 238 милиона КМ у односу на планирани буџет, јер ти подаци указују на опоравак привреде послије пандемије. Пореске приходе чине порез на доходак и добит, доприноси за социјално осигурање, порез на имовину, те приходи од индиректних пореза Ребалансом укупно износе 2.825,2 милиона КМ - појаснили су у Министарству финансија.

Порези на доходак и добит већи су за 3,1 одсто од планираих Буџетом у 2021. години, а за 1,3 одсто у односу на извршење у 2019. години, прије избијања пандемије.

Фонд Пензијско-инвалидског осигурања остварио је раст од 6,6 одсто у односу на план Буџета за 2021. годину, а у односу на извршење у 2019. години то је повећање од 13,4 одсто.

Код прихода од индиректних пореза Ребалансом је планиран износ од 1.409 милиона КМ, што је повећање за 13,2 одсто у односу на средства планирана Буџетом за 2021. годину, а у поређењу са 2019. је увећање за 6,4 одсто.

Из Министарства финансија наводе да је на ставци непореских прихода, који износе 436 милиона, а у којима су приходи од дивиденде, закупи од ренте, позитивне курсне разлике, административне накнаде и таксе, домаћи приходи износе 236 милиона, а 200 милиона КМ су средства Међународног монетарног фонда

Према њиховим ријечима, прикупљени већи порески приходи немају никакве везе са задужењем нити са средствима ММФ-а.

Министарство финансија оцјењује да је јавности непоходно појаснити да се увећања расхода за лична примања од 13,7 милиона у Ребалансу, што је за 1,6 одсто више у односу на планирани буџет за ову годину, односи на извршене измјене сета закона о платама које су донесене као једна у низу мјера Владе Републике Српске која доприноси привредном расту и повећању плата.

На позицији расхода предложено је повећање расхода за пензијско-инвалидско осигурање и то 11 милиона за повећање пензија и 19 милиона КМ за исплату једнократне помоћи пензионерима у Републици Српској.

Такође, предложено је повећање дознаке на име социјалне заштите, личне, породичне и цивилне инвалиднине, социјалну заштиту, борачки додатак, здравствену заштиту бораца, војних инвалида, породица погинулих бораца и цивилне жртве рата за 21,8 милиона КМ или 9,2 одсто више у односу на план.

Ребалансом је планирано и повећање расхода за Компензациони фонд у износу 30 милиона.

Субвенције су за привреду повећане за 7,7 милиона КМ, док грант за Министарство здравља Републике Српске износи 11,5 милиона КМ, појаснили су из Министарства финансија.

У Приједлогу Ребаланса капитална улагања и јавне инвестиције износе 100.7 милиона КМ.

Када је ријеч о планираном задуживању, Буџетом за 2021. годину било је планирано 845 милиона КМ задужења, док је Ребалансом смањено за 210 милиона и износи 636 милиона КМ.

- У тих 636 милиона КМ Ребалансом у 2021. години отплата дуга износи 567 милиона КМ. Ријеч је о отплати дугова из ранијег периода. Из наведеног произлази да је нето задуживање Републике Српске утврђено Ребалансом, тј. задуживање умањено за отплату дуга у 2021. години 69 милиона КМ, умјесто 279 милиона планираних Буџетом који је усвојен у децембру прошле године - нагласили су из Министаства финансија за Срну поводом нетачних информација које су се посљедњих дана појавиле на друштвеним мрежама, а односе се на податке из Ребаланса који је утврђен на 136. сједници Владе Републике Српске.

Буџетом за ову годину планиран је буџетски дефицит у износу од 326,6 милиона КМ, који је Приједлогом Ребаланса буџета Републике Српске за 2021. годину смањен на 115,8 милиона КМ, нагласили су из Министарства финансија.