latinica  ћирилица
23/09/2021 |  14:56 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Шефови ковид тимова УКЦ-а: Ширење дезинформација злочин против грађана

Шефови Ковид тимова Универзитетског клиничког центра Републике Српске поручили су, поводом учесталих злонамјерних навода у медијима о раду запослених у УКЦ-а, да је ширење дезинформација злочин против грађана Републике Српске.
УКЦ Републике Српске -
УКЦ Републике Српске

- Од почетка пандемије марта 2020. године УКЦ Републике Српске је своје људске ресурсе и капацитете ставио на располагање лијечењу и бризи о нашим грађанима обољелим од Ковид 19, али и оних пацијената који су обољели од других обољења. Сви пацијенти обољели од Ковид 19 су лијечени у нашој установи до отварања Ковид одјељења у другим болницама широм Републике Српске. Од самог почетка пандемије УКЦ Републике Српске је на транспарентан и максимално коректан начин извјештавао јавност путем медија о свом раду и ситуацији у вези са лијечењем обољелих пацијента од Ковида 19, начину рада, организацији рада као и свим корацима који су предузимани у нашој установи из разлога како би сваки наш грађанин био правовремено информисан и како не би оставили простора за шпекулације и неистине. Утолико нас више погађа медијска хајка на рад усмјерена према нашим здравственим радницима и генералном директору УКЦ Републике Српске проф. др Влади Ђајићу који су уложили надљудске напоре како би грађани Републике Српске што мање осјетили посљедице ове пандемије која је захватила читав свијет - навели су шефови ковид тимова у саопштењу и додали:

- Јасно је да је велики број обољелих поред инфекције Ковид 19 имао и друга пратећа обољења, те су ковид тимови УКЦ Републике Српске појачани и љекарима разних специјалности због комплетнијег терапијског приступа сваком пацијенту појединачно.

Такође, треба имати у виду да су сви пацијенти лијечени према Протоколу који је потпуно усаглашен са Протоклом Свјетске здравствене организације од самог почетка пандемије.

- Можда је потребно још једном напоменути да специфични лијек за лијечење ковид 19 не постоји и да је као што смо много пута до сада апеловали и нагласили придражавање мјера и вакцинација становиштва најмоћније средство које у овом тренутку имамо - истиче се у саопштењу.

У саопштењу које су потписали Антонија Верхаз, Пеђа Ковачевић, Славица Зељковић, Данијел Ђекић, Рената Тамбурић,  Маја Латинчић, Јована Малић и Габријела Малешевић наводи се да поред лијечења пацијената УКЦ Републике Српске је од почетка укључен и у медијску кампању подизања нивоа свијести у нашој популацији и оснивањем вакциналног пункта у просторима УКЦ Републике Српске.

- Ускоро ће бити двије године како пандемија траје у свијету, а медицински професионалци дају све од себе да спасу животе. Уложени су људски, професионални напори да обезбиједимо становништву најбоље услове лијечења често занемарујући своје приватне обавезе. Нажалост, у јавности путем друштвених мрежа прочитамо неумјесне, грубе, нетачне и компромитујуће текстове и коментаре који нас погађају као здравствене раднике, али и као и људе. Императив је савладати пандемију Ковид 19, али то није обавеза само здравствених радника, то је обавеза сваког грађанина да првенствено штити себе, своју породицу, своју заједницу, али и свој здравствени систем који у овој борби никада се није штедио", навелису шефови ковид тимова - наглашава се у саопштењу.

Они су закључили да их из тог разлога вријеђа чињеница да "поједини портали, тзв. блогери, али и медији преносе скандлозне текстове, и шире неистине, те обмањују јавност са личним и произвољним закључцима".

- Ширење дезинформација и страха је злочин против грађана Републике Српске јер ће многи од њих на основу таквих неистина избјегавати вакцинацију, одгађати јављање љекару што може изазвати много тежи облик болести, а за неке у коначници смрт - закључује се у саопштењу.