latinica  ћирилица
23/09/2021 |  16:07 | Аутор: СРНА

Утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Уредбе о компензационом фонду

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Српске.
Влада Републике Српске - сједница - Фото: РТРС
Влада Републике Српске - сједницаФото: РТРС

Циљ је прецизније дефинисање чланова Уредбе ради квалитетније примјене у вези са условима, начином, корисницима и поступком за коришћење средстава Компензационог фонда, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби проширења циља Уредбе који подразумијева помоћ у спровођењу мјера превенције, спречавања ширења инфекција вирусима, дијагностиковања, лијечења, рехабилитације и збрињавања лица обољелих од вируса и поствирусних реконвалесцената, те санирање посљедица насталих усљед појаве заразних болести и потешкоћа насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.

- Предефинисање циља Уредбе извршено је ради истицања подједнаке важности финансирања превентивних радњи и мјера у поступку спречавања ширења заразне болести изазване вирусом корона, као и финансирања мјера и подстицаја са циљем санирања насталих посљедица - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се наводи и да је за спровођење мјера Владе Републике Српске у борби против вируса корона до средине августа исплаћено укупно 308 милиона КМ, од којих из средстава Компензационог фонда 145,5 милиона КМ.

Уредба са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске донесена је 14. маја 2020. године ради ургентног дјеловања на санирању посљедица и потешкоћа у привреди и јавном сектору усљед ширења заразне болести изазване вирусом корона.

У саопштењу је појашњено да је Уредбом прописано оснивање, статус, дјелатност и организација Компензационог фонда Републике Српске, извори средстава за пружање директне помоћи, управљање и располагање намјенским средствима, те јавност рада, извјештавање и надзор над прикупљањем, додјелом, односно распоређивањем средстава.