latinica  ћирилица
23/09/2021 |  16:09 | Аутор: БЕТА

"Европљани, отворите очи, САД вас неће штитити"

Француски министар економије изјавио да је криза због раскида уговора о куповини подморница показала да ЕУ више не може да рачуна да ће их САД штитити.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Бруно Ле Мер је уједно позвао Европљане да "отворе очи".

- Прва лекција која се може научити из ове епизоде је да Европска унија мора да изгради своју стратешку независност. Авганистанска епизода, епизода подморница, показују да више не можемо рачунати на то да ће САД гарантовати нашу стратешку заштиту - рекао је Ле Мер.

Он је додао да САД у стратешком погледу имају само једну бригу и то је Кина.

- Потребно је да наши европски партнери отворе очи - навео је министар.

Аустралија је прекинула уговор са Француском пошто су САД, Аустралија и Велика Британија склопиле стратешко партнерство у Индо-Пацифику, у које је укључена и набавка америчких подморница.

Као средиште новог безбједносног пакта, Аустралија ће набавити подморнице на нуклеарни погон користећи америчку технологију, једнострано раскинувши уговор са Француском о изградњи 12 конвенционалних подморница на дизел.

Кина је осудила "изузетно неодговорну" продају америчких подморница на нуклеарни погон Аустралији у оквиру новог партнерства. Пекинг је оптужио САД, Аустралију и Велику Британију да показују "менталитет хладног рата" и да користе нуклеарно наоружање за геополитичке сврхе.