latinica  ћирилица
23/09/2021 |  17:24 | Аутор: СРНА

За савремене технологије 63,7 милиона КМ

Укупно ће бити уложено 63,7 милиона КМ за набавку савремене технологије и опреме привредних субјеката у Републици Српској који испуњавају услове јавног позива, речено је у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

- У току је израда приједлога ранг-листе, а након њеног усвајања услиједиће закључивање уговора и додјела средстава - истакли су у ресорном министарству, наводећи да се на јавни позив пријавило 267 привредних субјеката.

У Министарству су навели да је ријеч о привредним субјектима који запошљавају више од 20.000 радника и који су у прошлој години остварили пословне приходе од 1,29 милијарди КМ.

Из Министарства су напоменули да је Приједлогом ребаланса буџета за ову годину обезбијеђено седам милиона КМ за подршку реализацији пројеката привредних субјеката за набавку савремених технологија и опреме и развој и иновацију нових или знатно побољшање постојећих производа, материјала и производних процеса.

Из ресорног министарства су навели да је у оквиру мјера и активности планираних у 2021. години настављено са програмом подстицаја за повећање плата радника.

- Додијељено је око пет милиона КМ и у току је обрада 543 захтјева привредних субјекта, као и израда анализе примјене закона о подстицајима у привреди Републике Српске и анализе могућности смањења пореског оптерећења рада на основу анализе примјене Закона о подстицајима у привреди Републике Српске - рекли су у Министарству за Срну.

Из ресорног министарства су додали да су репрограмиране пореске обавезе привредних субјеката у укупном износу од 19,48 милиона КМ, спроведено је седам мултилатералних компензација и цесија са којима је привреда растерећена за 154,7 милиона КМ, те су реализоване активности на оптимизацији административних процедура и смањења непореских давања.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о стању у привреди у Републици Српској за прошлу годину коју је сачинило Министарство привреде и предузетништва.