latinica  ћирилица
23/09/2021 |  18:25 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Уставни суд БиХ: Неуставна одредба да су шуме власништво Српске

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

- С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине док се то не ријеши одговарајућим законом на нивоу БиХ - изјавио је Срни регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Говорећи о захтјеву предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије за рјешавање спора између Министарства цивилних послова у Савјету министара и федералног Министарства унутрашњих послова у предмету стицања држављанства БиХ и Федерације БиХ покренутом према захтјеву држављанина Египта А.Г, Мијан је појаснио да су рјешења ова два органа била опречна.

Он је појаснио да је федерално Министарство унутрашњих послова одбило захтјев за пријем у држављанство, јер се ради о особи која представља опасност за безбједност по БиХ, док је супротног мишљења било Министарство цивилних послова у Савјету министара.

- Уставни суд је спор ријешио на тај начин што је закључио да је одлука Федералног министарства унутрашњих послова у складу са законима који регулишу питања држављанства, а самим тим и са Уставом БиХ - навео је Мијан.

Он је додао да су на сједници биле још неке одлуке из апелационе надлежности из оцјене уставности, те да ће ускоро бити саопштење са сједнице са више детаља.