latinica  ћирилица
23/09/2021 |  18:37 ⇒ 18:41 | Аутор: РТС

На Ла Палми све прекривено пепелом, страхује се од сусрета вреле лаве и мора (ВИДЕО)

Ерупција вулкана на шпанском острву Ла Палма условила је евакуацију око 6.000 људи, а незаустављиве ријеке лаве уништиле су око 350 кућа и нанијеле велику штету селима, плантажама банана, школама и другој инфраструктури. На видику је и нова опасност пошто се врела лава приближава мору.
Ерупција вулкана - Фото: Screenshot
Ерупција вулканаФото: Screenshot

Посљедице ерупције вулкана на популарном туристичком острву Ла Палма могле би да трају и до 84 дана, упозорио је Институт за вулканологију Канарских острва.

На хиљаде мањих земљотреса догодило се у данима након ерупције.

У уторак се отворио нови вулкански кратер, на око километар сјеверно од гребена Кумбре Вијеха, гдје се прва ерупција догодила у недјељу.

Ветар је на западној страни острва разнио вулкански пепео, који иритира очи и плућа.

Власти су упозориле људе да не отварају прозоре, чисте храну и одјећу како би избјегли унос отровног пепела у организам.

Такође, вулкан је свакодневно избацивао 8.000 до 10.500 тона сумпор-диоксида, који штетно утиче на плућа.

Проток лаве од прве ерупције у недјељу знатно се успорио, па и даље није могуће прецизно утврдити да ли ће се само раширити копном или ће стићи до мора.

Дан након ерупције, лава се кретала брзином од 700 метара на сат, али је од тада успорила на четири метра на сат.

Иако лава на копну прави велику штету, сусрет вреле лаве и растопљених стена са хладном водом једнако је опасан, пошто ствара штетна и отровна испарења.

Управо зато канарске власти упозоравају да ће доћи до "критичног тренутка" када лава стигне до мора.

Ако се лава сусретне с морем, ствара се пара јер велике количине слане воде испаравају због велике разлике у температури лаве и воде – температура лаве је већа од 900 степени, док је вода око 23 степена.

Гасови који настају могу да изазову иритацију коже, очију и респираторних органа.

Такође, опасно је и накупљање лаве дуж морских гребена, чиме се ствара нестабилна делта, која је склона урушавању.

Како се лава брзо хлади у додиру с водом, делта се распада и урушава, понекад уз снажне експлозије које одбацују дијелове стијена према копну или мору. Урушавање делте може изазвати и таласе кипуће воде.

Канари, архипелаг од седам острва у сјеверозападној Африци, посљедњи пут су забиљежили ерупцију вулкана 2011. године, под морем у близини острва Ел Ијеро. Кумбре Вијеха је посљедњи пут еруптирао 1971. и 1949. године.