latinica  ћирилица
23/09/2021 |  18:57 ⇒ 24/09/2021 | 08:10 | Аутор: РТРС

Додик на Самиту у Будимпешти; Разговарао и са Орбаном (ВИДЕО)

Породица - кључ стабилности, порука је а уједно и концепт овогодишњег Демографског самита у Будимпешти , на којем је учествовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

Европа се бори са депопулацијом, низак је природни прираштај у већини земаља, па су учесници Самита кроз позитивна искуства популационе политике Мађарске покушали да дају одговор на питање - како сачувати породицу као кључ опстанка народа и нација. Додик је у обраћању учесницима самита поручио да нема државе без породице.

Породица је стуб друштва, а она сваком појединцу пружа духовно, интелектуално и морално васпитање, порука је Демографског самита у Будимпешти.

Мађарска је показала знакове успјеха - стопа наталитета и број склопљених бракова су процентуално највише скочили у Европи, док се с друге стране број развода и абортуса смањује. Све су то резултати мађарске популационе и демографске политике премијера Виктора Орбана, које је похвалио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је обраћајући се учесницима Форума, европске државе критиковао да су себичне и да због њихове имиграционе политике млади људи напуштају БиХ.

- Морам рећи да себична европска политика "празни" Балкан који ће се пунити мигрантима који долазе из земаља са различитим културама. Питам вас да ли ће за неколико деценија Европљани живјети у Европи? Да ли ће Европи за неколико деценија живјети европски народи или они који живе ту? Вама долазе многи који не успјевају да се асимилирају са Европом за разлику од нас. Ми са Балкана смо хришћани и блиски смо. У Републици Српској нема мигрантских кампова и не желим да будемо њихов паркинг - рекао је Додик.

Ни Мађарска није пристала да буде успутна али ни стална станица за мигранте са Блиског истока. Многе земље запада одлучиле су да демографску кризу ријеше довођењем миграната како би на тај начин прикрили смањење домицилног броја становништва. У Будимпешти не размишљају тако. Својим успјешним моделом заинтересовали су многе европске и свјетске државе које се боре са ниском стопом наталитета.

Искуства из Мађарске могла би помоћи и државама Балкана. За предсједника Србије Александра Вучића, питање демографије је питање опстанка ове, али и других земаља, посебно у региону.

- Увели смо велики број мјера у нашој држави које смо на основу мађарског примјера примијенили. Наравно, ово нису мјере које дају резултате од данас до сутра и треба чекати резултате - сматра Вучић.

Премијер Словеније Јанез Јанша нагласио је да је смањење броја становништва велики је проблем који се не може занемарити, јер демографија говори о будућности земаља.

Опстанак народа лежи у породици. Због тога је важно да се пронађу дугорочна, ефикасна рјешења за сваку државу и регионе која имају проблеме са ниском стопом наталитета, поручио је домаћин Самита Виктор Орбан.

- Не мисле сви да треба уопште размишљати о демографским питањима. Има оних који сматрају да демографски процеси развијених земаља су Богом дане, међутим ми који смо овдје сматрамо да не треба да се повинујемо тим процесима, већ да их усмјеравамо - рекао је Виктор Орбан премијер Мађарске.

Бивши потпредсједник САД Мајк Пенс истакао је да криза која погађа само срце цивилизације.

- Видимо кризу која нас је данас довела овдје. Биљежимо опадање стопе бракова, раст броја развода, абортуса и велики пад наталитета - додао је он.

Иако су САД свјетска сила и имају јаку економију, она није гарант добре демографске ситуације, истакао је Додик. Сматра да само они народи у којима се рађају дјеца имају будућност.

- Не смијем се никоме, забринут сам. Не знам у каквом ће окружењу живјети моја дјеца. Одлука Трампа да затвори границе имала је проблеме, али дала резултате. Нема породице без државе, али нема ни државе без породице. Ја сам за породицу и државу, то поручујем либералној Европи - поручио је Додик.

У закључку првог дана Демографског форума, поручено је да је за очување породице потребно укључивање комплетног друштва, образовних установа, државних и невладиних институција, али и сваког појединца, како би схватили значај породице у очувању народа.

У вријеме када се Европа бори са мигрантском кризом, на форуму су се могле чути и поруке да међусрпски демографски модел кроз јачање породице, нуди алтернативу промигрантској политици коју је заступала већина земаља са Запада.

Додик се састао и са премијером Мађарске Виктором Орбаном у Будимпешти. Након разговора да Орбаном рекао да Мађарска жели да покуша помоћи Републици Српској у погледу ангажовања средстава за мале и средње пројекте.

- Ми сад тражимо институционални начин како то обезбиједити. То је било договорено и раније, међутим, имали смо пандемију па је због тога помјерено. Трагамо за великим пројектима из области енергетике, не само струје него и гаса како би могли заједно да развијемо неке производње - поручио је Додик.

Додик је данас посјетио Српску гимназију "Никола Тесла" у Будимпешти, у којој наставу похађају и ученици из Републике Српске, те најавио помоћ Српске овој образовној установи.