latinica  ћирилица
23/09/2021 |  21:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Брнабић: Много ћемо изгубити ако насједнемо на провокације Приштине

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас у Њујорку да је Србија много тога постигла у претходном периоду и да зато не смије да насједа на провокације Приштине, али и да мора позвати све партнере да реагују како би се сачувао мир.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- Имамо толико тога да изгубимо и зато не смијемо да насједамо на првокације, али морамо да дамо јасну поруку свим нашим паратнерима, колико год се не слагали по питању Косова и Метохије, да су важни мир и стабилност и да реагују на вријеме, како не би даље доводили у опасност мир и стабилност и све оно сто смо градили до сада - поручила је Брнабићева у изјави за српске медије у Њујорку, гдје представља Србију на засједању Генералне скупштине УН.

Премијерка Србије данас је одржала први састанак са премијером Белгије Александром Де Круом, чији је велики дио био посвећен тензијама и проблемима на Космету који су сада актуелни, с обзиром да је Белгија међу првима признала независност самопроглашеног Косова.

- Рекла сам му да не можемо да се сложимо, али да мислим да је потребно да прате шта се дешава и који су потези Приштине, и да ли Приштина поштује међународне споразуме, а поготово оне преговаране под окриљем ЕУ чији је гарант, као што је Брислески споразум и када ће бити формирана ЗСО и да ли Бриселски споразум још важи или га нема, да би знали како да се понашамо, у складу са тим - каже Брнабићева.

Указала је, како је рекла, белгијском премијеру да је ове године било највише напада на Србе и да од оружаног сукоба никада није била гора безбједносна ситуација и поред тога што тзв. Косово ужива подршку неких чланица ЕУ, али и САД, као и да је то и даље територија са најмањим бројем повратника од свих постконфликтних подручја на свијету.

Додала је да је предочила Круу какве поруке шаљу Аљбин Курти и приштинско руководство.

Брнабићева је одржала и састанак са америчким конгресменом Ериком Сволвелом, са којим је такође разговарала о дешавањима на Космету.

- Само сам жељела да им скренем пажњу да се ситуација усложнњава из дана у дан и да их молимо да се умијешају и виде шта се дешава, и да помогну да се сачува мир и стабилност - навела је Брнабићева.

На питање шта ће рећи сутра у обраћању на генералној дебати УН, рекла је да ће се њен говор базирати, прије свега, на ситуацију са ковидом, што је тема дебате, као и опоравку у постковид периоду, али да ће говорити и о ситуацији на Косову и Метохији.

Нагласила је да је изузетно важно да свијет то чује и да упути поруку, прије свега, онима који ће бити заинтересовани за оно што има да каже - да ли ће Србија послати поруку мира и стабилности или ће одговорити на један другачији начин за све ове провокације.

- Приштина само жели да нас испровоцира да би одговорили на једнак начин - каже премијерка Србије.