latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:05 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Пале: Промовисана књига о добровољцима у Првом свјетском рату

На Палама је промовисана књига "Рођени да вјечно живе" Миланка Чобовића, која је својеврсна споменица о добровољцима у Првом свјетском рату са подручја Сарајевско-романијске регије.
Промоција књиге "Рођени да вјечно живе" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Рођени да вјечно живе"Фото: СРНА

Књига је промовисана синоћ у Културном центру Пале, а према ријечима аутора до сада је прикупио имена 2.070 добровољаца, те да тај број није коначан.

Чобовић је рекао новинарима да је на књизи радио 10 година и да је обухватио општине Рогатица, Соколац, Хан Пијесак, Пале, Источни Стари Град, Трново, Хаџићи и Илијаш, као и дијелове општина Високо, Вареш и Олово.

- У почетку сам прикупљао податке о добровољцима са простора цијеле БиХ, али се то показало као велики и обиман материјал, па сам се фокусирао на Сарајевско-романијску регију - објашњава Чобовић.

Он додаје да је прикупио податке и о још 51 особи са овог подручја, која се доводи у везу са "Младом Босном" и Народном одбраном, а који су због те своје сарадње и чланства у тим организацијама у великој мјери пропатили или настрадали.

Чобовић каже да је прикупљено укупно 455 фотографија добровољаца, а у књизи се може наћи списак од 1.112 особа који су страдали у неком од аустроугарских логора за Србе.

Он поручује да је циљ књиге био да сачува од заборава све те људе, добровољце, и да они кроз књигу живе и остану у сјећању будућим покољењима.

- У складу са тим и књизи сам дао име "Рођени да вјечно живе". То је својеврсна споменица добровољцима са овог простора који су учествовали у Великом рату - рекао је Чобовић.

Издавач књиге је Народна библиотека Пале, а њен директор Бојан Чворо каже да је ово њихово девето издање са којим су направили највећи успјех.

- Заједно са аутором смо направили дјело које ће вјечно остати. Синоћ је први пут одржана промоција на Палама, а били смо у Рогатици и Источном Новом Сарајеву - рекао је Чворо и додао да планирају до краја године имати још једну промоцију.

Чворо наглашава да је завршена и одштампана "Књига комедије" Ненада Тадића, па се надају да ће следеће седмице кренути са њеном промоцијом.