latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:21 | Аутор: srpskainfo.com

Којић не одустаје од измјена Закона о кривичном поступку БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Којић, рекао је да постоји много правоснажних пресуда у којима су одређене особе осуђене због давања лажног исказа свједока, иако немају никаве везе са тим дешавањима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

По важећем закону, да би се поступак против њих поновио прво се мора утврдити кривична одговорност особа које су дале лажну изјаву, што се у пракси не дешава, па самим тим особе које су неправедно осуђене немају могућност да се жале и доживе правду.

Из тог разлога је овај Центар, како појашњава Којић, још прије четири године упутио иницијативу о измјени Закона о кривичном поступку БиХ свим српским представницима у ПС БиХ, али до данас нису добили повратну информацију да ли ће и када она бити уврштена на дневни ред парламента.

Имамо случајеве да особе признају да су дале лажни исказ, да ли под притиском тужиоца или неког другог, и да су свјесне да су недужног човјека послале у затвор. Такав случај смо, на примјер, имали у предмету "Душан Јанковић", гдје су свједоци признали да "нису баш тачно дали исказ". То је све овјерено код надлежне службе, али да би се поновио поступак у случају "Душан Јанковић" прво мора да се утврди кривична одговорност особа које су давале лажни исказ – појашњава Којић за Српскаинфо.

Додаје да њихов приједлог о измјени Закона о кривичном поступку БиХ управо треба да скрати овај процес и да се омогући да се поступак понови а да се не чека да се прво процесуирају они који су дали лажни исказ.

Другим ријечима, како појашњава Којић, особа која је дала лажни исказ, а на основу којег је утврђена наводна одговорност осуђеног, требала би дати своју изјаву о признању лажног исказа која ће бити овјерена код надлежног органа и то би онда био довољан доказ да поступак буде поновљен.

Он додаје да у пракси још нису имали ниједан поступак који је кривично проведен да би се дошло до понављања поступка.

- То значи да особама које су осуђене на основу лажног свједочења нису остављене никакве могућности да понове поступак и да не буду у затвору за нешто зашто нису одговорни - истиче Којић.

Према његовим ријечима, њихов приједлог измјена Закона о кривичном поступку БиХ не иду у правцу да се не може отворити кривични поступак због лажног свједочења, већ у правцу могућности понављања поступка не чекајући да се претходно заврши кривични поступак због лажног свједочења.