latinica  ћирилица
24/09/2021 |  09:52 ⇒ 09:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Црна Гора пооштрила мјере

Директор црнопгорског Института за јавно здравље Игор Галић изјавио је данас да се Национална дигитална ковид потврда издаје након друге дозе вакцине и да ће бити одмах валидна, што је једна од нових мјера Владе Црне Горе.

- Осим за улазак у тржне центре и унутрашњост угоститељских објеката, Национална дигитална ковид потврда је услов и за улазак у пословне центре, пословне зграде у оквиру којих послују више од три привредна субјекта, објекте који се баве трговином непрехрамбене робе, а чија површина прелази више од 1.000 квадратних метара - рекао је Галић, преноси РТЦГ.

Власници, корисници и управљачи ових објеката дужни су да врше контролу и одреде одговорну особу за поштовање ове мере.

- Број присутних особа на свадбама и другим приватним прославама које се организују у угоститељским објектима, уз посједовање Националне дигиталне ковид потврде, ограничава се на 50 - и у случају да се церемонија одржава на тераси или у башти, или у унутрашњости угоститељских објеката - рекао је Галић.

Дозвољава се, како је рекао, изводење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката уз обавезу да сви запослени, музичари и гости посједују Националну дигиталну потврду.

Галић је на конференцији за новинаре поводом представљања нових мјера рекао да је сваки други одрасли грађанин Црне Горе добио макар једну дозу вакцине против ковида, док их је око 45 посто ревакцинисано.

- То је добар резултат с обзиром на то да је годинама јачао отпор према вакцинама у Црној Гори - рекао је Галић.

Поновио је да девет од десет преминулих ковид пацијената није било вакцинисано.