latinica  ћирилица
24/09/2021 |  10:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Јака Србија - гарант безбједности Србима на Космету

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је да је јака Србија гарант безбједности Срба на Косову и Метохији и да се више никада неће поновити мартовски погром Срба из 2004. године.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

- Као што је рекао предсједник Србије Александар Вучић, нови мартовски погром да колоне избјеглица бјеже пред камом и јамом, пред силом, а да Србија гледа у небо и ћути, више се никада неће догодити. Срби на Косову и Метохији нису сами, имају Србију - нагласио је Вулин.

Он је за ТВ "Пинк" рекао да ће српска Жандармерија испунити свако наређење предсједника Србије, да је спремна, обучена, технички опремљена, али што је најважније високо мотивисана да одбрани свој народ гдје год је потребно.

Коментаришући позив ЕУ да обје стране спусте тензију, Вулин је истакао да се флагрантно крши Бриселски споразум и да је суштинско питање да ли ријеч ЕУ има неку тежину и да ли ишта вриједи.

- Гдје је ријеч ЕУ? Обични лажови чија ријеч ништа не важи и који не поштују свој потпис. ЕУ вриједи колико вриједи њен потпис. Гдје је Заједница српских општина? Девет година чекамо да поштују свој потпис, слушамо како су свјетски фактор, а не могу једног Аљбина Куртија /премијера самопроглашеног Косова/ да натјерају да поштује оно што су они договорили са нама - рекао је Вулин .

Према његовим ријечима, ако Бриселски споразум не важи, онда не важи у цјелини.

Вулин је оцијенио да је циљ Приштине да се дестабилизује цијели регион и да се привуче пажња западних актера, да се покаже Србима да треба да оду и да Аљбин Курти, као човјек коме није стало до мира и који је опасан у свом страху, пред локалне изборе добије још неки глас.

- Ако хоће да се разговара, Приштина ће морати да повуче РОСУ са Сјевера Косова. Србија не преговара пред пиштољем упереним у чело. Ако треба неко да се игра силом, Србија је мало моћнија него Курти са шаком разбојника. Али ми то нећемо, зато што смо одговорни и водимо рачуна о свакоме ко живи на простору Аутономне покрајине Косово и Метохија, која је дио Србије - навео је он.

Вулин је нагласио да Србија жели мир на простору јужне покрајине.

На констатацију да КФОР није реаговао на понашање Приштине, која је распоредила специјалце на сјевер Косова на прелазе Брњак и Јариње како би одузимала српске таблице, Вулин је напоменуо да је Кфор НАТО формација "која је створила независно Косово".