latinica  ћирилица
24/09/2021 |  10:35 ⇒ 10:51 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Видовић на сједници учествовала легално и транспарентно

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, учествовала је на 53. сједници Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) у функцији члана Управног одбора УИО из Републике Српске, поштујући Закључак Народне скупштине Републике Српске усвојен на 20. посебној сједници 30. јула 2021. године, саопштено је из Министарства финансија.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

У складу са Закључком Народне скупштине дефинисано је да се у доношењу одлука на нивоу БиХ треба учествовати ради спречавања доношења одлука супротних интересима Републике Српске.

Штитећи интересе Републике Српске и њених грађана, министарка финансија је гласала за Одлуку о првом привременом поравнању према којој Федерација БиХ треба да Републици Српској дозначи готово 12 милиона КМ. Усвојена одлука је веома значајна за Републику Српску, јер ће републички буџет реализовати више прихода од индиректних пореза у односу на планирано.

- Министарка финансија, Зора Видовић, је као члан Управног одбора Управе за индиректно опорезивање на 53. сједници гласала против предложеног Правилника о начину поступања овлаштених службених лица Управе за индиректно опорезивање приликом засутављања возила на путевима унутар царинског подручја БиХ. У досадашњем поступку инспектори су тражили асистенцију полиције, јер једино саобраћајна полиција има овлаштења да контролише и зауставља возила. По новој одлуци, искључује се учешће полиције, против чега је Министарство унутрашњих послова Републике Српске, те се радило о спречавању доношења акта штетног по интересе Републике Српске - наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Информација о учешћу министарке Видовић на сједници истог дана када је одржана објављена је медијима, због чега су коментари да се ради о недозвољеној или непримјереној радњи упућени само у сврху дизања дневнополитичких тензија оних који не воде рачуна о интересима грађана Републике Српске, него о својој властитој промоцији.