latinica  ћирилица
24/09/2021 |  10:56 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Терористи нису "усамљени вукови", већ дио идеологије и организације

Експерт за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је Срни да су бесмислене приче да је Фахрудин Кахровић из Пријепоља, који је у аутобусу на линији Дортмунд - Београд држао путнике као таоце, појединац који је сам одлучио да изврши напад, већ је овај напад упутство и сигнал другим терористима шта треба да раде.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Након што је на међународној аутобуској линији "Ласте" Дортмунд - Београд, на дијелу пута између Нирнберга и Инглоштада, држављанин Србије држао путнике као таоце, Галијашевић је оцијенио да је сада очигледно да су ситуација у Авганистану и сва догађања на тим просторима били окидач за многе успаване ћелије и структуре које су одраније постојале.

- Није тај младић пао с неба па извршио такав напад. Овде се ради о младом фанатику. Видимо начин на који се понашао. Напао је њему потпуно непознате особе, знајући само то да су из Србије. Његова изјава да му је Алах рекао да нешто уради довољно говори о степену његовог лудила. Нажалост, то није изолован случај - истакао је Галијашевић.

Он је навео да је занимљиво то што је Кахровић изабрао аутобус за мјесто напада и додао да су превозна средства најчешће коришћена за извођење терористичких акција.

- Постоји заблуда, холивудска прича, о "усамљеним вуковима" који дјелују потпуно независно. То су бесмислице. Тероризам је организовано међународно кривично дјело иза којег увијек стоји, поред идеологије, и организација. Постоје људи који усмјеравају, идеологизују, наоружавају и припремају одређене особе и одређују акције - указао је Галијашевић.

Он је рекао да је јасно да ово није случај у којем је Алах наговорио терористу да направи терористички акт застрашивања и пошаље поруку о незаштићености путника који путују својој кући.

- Он је "добио глас" од своје организације и ту организацију треба пронаћи, видјети које су њене везе и контакти. Треба примијенити безбједносне процедуре у анализи његовог понашања, кретања, одрастања - истакао је Галијашевић.

Експерт за безбједност сматра да је циљ напада био да уплаши ширу јавност и да пошаље поруку безбједносним службама.

- Циљ је био да се пошаље порука страха, да је медији пренесу како би је примио што већи број људи и да се изазове стрепња код обичног човека, али и у јавним службама и институцијама, којима се поручује да људи који путују нису безбједни, јер увијек неки појединац може да добије"глас од Алаха" који не може да се пресретне - рекао је Галијашевић.

Он је оцијенио да је ово примјер, упутство и сигнал другим терористима шта треба да раде.

Њемачка полиција привела је 21. септембра Кахровића који је узео за таоце путнике и возача аутобуса на линији Дортмунд - Београд, српског превозника "Ласта".