latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:27 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Шаровић: Сазвати сједницу Скупштине поводом одлуке Уставног суда БиХ

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је поводом одлуке Уставног суда БиХ о шумама у Српској, које чине 70 одсто њене територије, да је неопходно сазвати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој би донијели одлуке како изаћи из ове ситуације и заштитити Републику.
Мирко Шаровић -
Мирко Шаровић

Шаровић је истакао да посљедња одлука Уставног суда БиХ, којом се неуставним проглашавају одредбе Закона о шумама Републике Српске у дијелу у којем се као њихов власник одређује Република Српска, представља наставак праксе дерогације Републике Српске и мијењања уставног уређења унутар БиХ, саопштено је из СДС-а.

- Умјесто да буде тумач устава, Уставни суд БиХ је на себе узео улогу уставотворца - оцијенио је Шаровић.

Према његовим ријечима, у Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има своју имовину нити јој се дају надлежности над шумама и пољопривредним земљиштем, док је Устав Републике Српске јасан и каже да Српска "штити и регулише својинске и облигационе односе".

- Да су шуме заиста власништво БиХ, зар неко мисли да Педи Ешдаун 2005. године и њих не би обухватио Законом о забрани располагања државном имовином Републике Српске и ставио ван снаге Закон о шумама Републике Српске? - навео је Шаровић.

Предсједник СДС-а рекао је да је Уставни суд БиХ претходно државном имовином прогласио 85.000 хектара пољопривредног земљишта и у случају ХЕ "Бук бијела", "Фоча" и "Паунци" довео у питање и право Републике Српске на додјељује концесије.

- Све ове одлуке су врло опасан преседан - нагласио је Шаровић.