latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:31 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Ресертификација потврдила - рад у УКЦ Српске на свјетском нивоу

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске успјешно је ресертификована према међународном стандарду ИСО 9001:2015.
УКЦ Републике Српске (фото:mojahercegovina) -
УКЦ Републике Српске (фото:mojahercegovina)

Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а једина је организациона јединица оваквог профила на простору Републике Српске и ФБиХ која је задовољила критеријуме за додјелу сертификата ИСО 9001:2015.

Поступак ресертификације спровело је независно реномирано свјетско тијело за сертификацију "Биро веритас" које је акредитовано за процес сертификације медицинских установа према стандарду ИСО 17065, а Клиника интензивне медицине за нехируршке гране у овом процесу је већ четири године.

У пракси то значи да су све медицинске процедуре које се изводе у склопу ове Клинике стандардизоване и уједначене са истим или сличним процедурама у другим развијеним земљама и све су према међународно признатим стандардима које се односе на опсег лијечења критично обољелих пацијената.

- Клиника интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Српске једина је организациона јединица на простору БиХ која збрињава најтеже и критично обољеле нехируршке пацијенте, те се издваја по савремено опремљеном простору, најмодернијој опреми и изузетно стручном кадру што се и показало од великог значаја нарочито у условима које је изазвала пандемија корона вируса - саопштено је из УКЦ-а.

Област сертификације је збрињавање критично обољелих и едукација љекара и медицинских сестара/техничара из области интензивне медицине, а ове године у склопу ресертификације опсег је проширен на научноистраживачку дјелатност из области интензивне медицине.

- Овај поступак је доказ да наши пацијенти имају доступне све медицинске процедуре и поступке лијечења према захтјевима свјетских великих центара, а то обезбјеђује велику сигурност у лијечењу ових пацијената који су најтежи и животно угрожени пацијенти - додају из УКЦ-а.

Поводом успјешне ресертификације, у УКЦ-у ће данас бити одржана конференција за новинаре на којој ће се обратити неонатолог интензивиста и водећи аудитор за стандард ИСО 9001:2015 Кораљка Манестар Рукавина, технички директор "Бироа веритас" Љиљана Новосел, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране Пеђа Ковачевић и генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић.