latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:54 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Република Српска и даље газдује својим шумама (ВИДЕО)

Република Српска и даље газдује својим шумама, све док не буде донесен Закон од државној имовини, одлучио је Уставни суд БиХ.
Судије Уставног суда БиХ - Фото: СРНА
Судије Уставног суда БиХФото: СРНА

Судија Уставног суда БиХ Мато Тадић рекао је да шумама у Српској наставља управљати онај који је то и до сада радио.

Истакао је да одлуком Уставног суда то питање мора да ријеши Парламентарна скупштина БиХ.

Суд је закључио да Република Српска као ентитет, нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине, док то не буде ријешено одговарајућим законом на нивоу БиХ.

- Нико неће "физички" пренијети земљиште ни шуме. Са њим управља ко и сада газдује. Ово је сложена ситуација и морамо водити рачуна о Споразуму о сукцесији. А тамо нема ни Федерације БиХ, ни Републике Српске. Ниво БиХ је обавезан да ријеши ко има право на имовину - истакао је Тадић на конференцији за новинаре судија Уставног суда БиХ.

Он је нагласио да се у предметима у оном дијелу гдје Уставни суд БиХ утврди да је дошло до повреде и да су неке одредбе неуставне, то након рока од шест мјесеци брише из правног система.

Није одговорио на питање новинара да ли је неко од судија у овом предмету био против, односно да ли је изузео своје мишљење.

- Према нашим правилима забрањено је износити ко је судија извјестилац и како је ко гласао. То можете видјети након објављивања одлуке на веб страници и у Службеном гласнику. Ако има изузето мишљење оно се објављује заједно са одлуком и који судија је изузео. То је стандард који се користи и код других Уставних судова у свијету - навео је Тадић.

РТРС сазнаје да су двојица српских судија у Уставном суду БиХ гласали против ове одлуке.

Образлажући одлуку Уставног суда БиХ када је у питању оцјена уставности Закона о шумама Републике Српске, потпредсједник суда Мирсад Ћеман је рекао да су неуставним оцијењени чланови закона којима се власништво над шумама на подручју Републике Српске искључиво третира власништвом Српске.

- Ти чланови су оцијењени неуставним са образложењем да на основу досадашње судске праксе, одлука, Закона о забрани располагања имовином и Споразумом о сукцесији, своју надлежности има, прије свега БиХ - рекао је Ћеман.

Он је навео да је оцијењено да Парламентарна скупштина БиХ то питање треба да уреди законом.

- Онда зависно од рјешења и критеријума који буду утврђени тим законом, ентитети или друге организационе јединице и физичка лица могу имати право својине и над шумама као јавним добром - рекао је Ћеман.

Ћеман каже да је Уставни суд БиХ закључио да Парламентарна скупштина БиХ позвана, овлаштена и обавезна да донесе закон и одреди који нивои ће имати и колико власништва над шумама.

Уставни суд БиХ утврдио је да поједине одредбе Закона о шумама Српске, нису у складу са Уставом БиХ, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Републике Српске.