latinica  ћирилица
24/09/2021 |  11:57 | Аутор: СРНА

Бореновић: Уставни суд БиХ удара на Дејтонски споразум

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Уставни суд БиХ отимањем имовине Републике Српске удара на сам Дејтонски мировни споразум и да је потребно свим правним и политичким средствима зауставити политичко дјеловање правосудне институције која би требало да штити Устав, а ради супротно.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Одлука Уставног суда БиХ којом проглашава неуставним поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, односно у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, није правни акт, него политичко насиље - рекао је Бореновић.

Он је додао да је постало јасно да су атаци на Републику Српску постали све учесталији, саопштено је из ПДП-а.

- Прије неколико мјесеци имали смо одлуку Уставног суда којим се из власничке структуре Републике Српске изузима пољопривредно земљиште, сада већ имамо отимање шума који су огроман ресурс Српске, ако знамо да је у Српској 1.200.000 хектара под шумом. Уставни суд својим политички мотивисаним одлукама покушава да распарча дио по дио Српске - оцијенио је Бореновић.

Он је навео да су ове одлуке удар на територијални интегритет утврђен Дејтонским споразумом.

- Утврђено је да Република Српска располаже са 49 одсто БиХ, што значи да на тој територији располаже свим добрима. Уставни суд отимањем имовине Српске удара на сам Дејтонски мировни споразум и потребно је свим правним и политичким средствима зауставити политичко дјеловање правосудне институције која би требало да штити Устав, а ради супротно - закључио је Бореновић.

Уставни суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.

Предсједник Уставног суда БиХ Мато Тадић изјавио је данас да одлука Уставног суда БиХ о оцјени уставности Закона о шумама Републике Српске, прије свега, подразумјева то да Парламентарна скупштина БиХ донесе темељни закон који би регулисао право имовине на територији цијеле БиХ.