latinica  ћирилица
24/09/2021 |  12:13 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Рад од куће /ни/ је бољи

Велики дио Британаца и британска влада залажу се за рад од куће, али шефови великих компанија то одбацују, јер сматрају да су запослени тада мање продуктивни.
Рад од куће (фото: Chris Ratcliffe / Bloomberg) -
Рад од куће (фото: Chris Ratcliffe / Bloomberg)

Ендрју Монк, извршни директор међународне компаније за инвестиционо банкарство "ВСА Капитал" не подржава приједлог владе да запослени имају право на рад од куће, ако то желе.

У "ВСА Капитал" вратили су све запослене на посао.

Како преноси Би-Би-Си, извршни директор Монк сматра да је за исти посао, када се ради од куће, потребно дуже времена, што значи да посао аутоматски више кошта.

- Иако раде од куће и тврде да је све у реду, заправо није у реду - тврди Монк.

Против рада од куће су и велике компаније попут" Голдман Сакса". Шеф те компаније Дејвид Соломон сматра да се ради о "поремећају".

Један од оних који се противи раду од куће је и британски посланик Риши Сунак који тврди да рад од куће може да наштети каријерама младих људи.

Насупрот фирмама које се противе раду од куће, неки други послодавци у Британији су још либералнији.

Тако Кејт Халеј, власник и директор фирме за производњу картонских кутија, наводи да је радну седмицу свела на - четири дана.

- Нисмо пожалили. Преуредили смо радну седмицу - радимо исти број сати само у четири дана. Продуктивност је порасла. Све функционише одлично и муштерије нису примијетиле никакву промјену у нашој услузи - објашњава она.

Став британске владе јесте да "флексибилност чини посао продуктивнијим", због чега предлаже да од првог дана запослења почетници могу тражити флексибилност у погледу рада од куће и радног времена.

Ипак, послодавци неће бити дужни да прихвате све што им запосленик тражи.

Истраживање проведено на 200.000 радника широм свијета показало је да девет од десет запосленика жели могућност избора - да ли ће радити од куће или ићи на посао.

Према страживању на Универзитету Саутхемптон, 90 одсто испитаних је током локдауна оцијенило да је њихова продуктивност остала иста или је повећана након што су почели радити од куће.