latinica  ћирилица
24/09/2021 |  12:28 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Видовић: Буџетски дефицит не може бити већи од три одсто БДП-а (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Нацртом програма фискалне консолидације за период од 2021. до 2023. године, који ће бити разматран на предстојећој сједници Народне скупштине Републике Српске, предвиђено да консолидовани буџетски дефицит Српске на крају фискалне године не може бити већи од три одсто БДП-а у тој години.
Зора Видовић - Фото: Сенссервис
Зора ВидовићФото: Сенссервис

Коментаришући данашњи састанак у Бањалуци представника Министарства финансија Републике Српске и представника Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Српске у вези са спорним мјерама уврштеним у Програм фискалне консолидације које се односе на смањење плата за раднике у јединицама локалне самоуправе, Видовићева је рекла Срни да ниједној локалној заједници није речено да смањују плате запосленима у јединицама локалне самоуправе, већ су дате одређене препоруке.

- Ми смо само дали препоруке како да поједине локалне заједнице у Републици Српској у складу са Нацртом овог програма могу да изађу из дефицита у наредне три године - истакла је Видовићева.

Видовићева је напоменула да је у прошлој години 41 локална заједница у Републици Српској имала дефицит од 97 милиона КМ, док је 20 локалних заједница имало суфицит од 12 милиона КМ.

Видовићева је рекла да је Влада Републике Српске код израде овог програма ишла комбинованом методом, с једне стране смањење расхода, а с друге стране повећање прихода.

- Локалне заједнице које желе могу се одлучити на смањење плата, али то је једна од могућности која није баш популарна у овом времену због тога што креће инфлација. Није популарно смањивати плате јер требамо повећавати потрошњу - каже Видовићева.

Према њеним ријечима, локалне заједнице требале би да се усмјере на смањење материјалних трошкова и неке друге трошкове који нису неопходни у овом периоду, а посебно треба да раде на расту прихода.

- Локалне заједнице имају велики број својих прихода, те велики број прихода који се прикупљају на нивоу Републике Српске, као што је порез на имовину и мислим да ту имају доста простора да повећавају своје приходе - истакла је министарка финансија Републике Српске.

Она је навела да свака локална заједница мора радити на унапређењу пословног амбијента како би запослила већи број радника и да ти пословни субјекти остваре већу добит.

Видовићева је подсјетила да се порез на доходак радника дијели између Републике Српске и локалних заједница.

Она је рекла да је тренутно генерално стање у Републици Српској далеко боље и у локалним буџетима, јер индиректни порези имају висок раст, а ту је и приход локалних заједница.

- Очекујем да ће општине и градови који буду имало водили бригу о томе врло брзо изаћи из те ситуације - закључила је Видовићева.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске Бранко Зеленовић изјавио је да неће бити смањења плата запосленима у јединицама локалне самоуправе, као ни смањења броја радника у овом сектору.

- Слажемо се са Министарством финансија и Владом Српске да треба да дође до одређених уштеда, али не треба да долази до уштеда на платама радника у овом сектору, јер су оне ионако мале - рекао је Зеленовић новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима Министарства финансија.

Нацртом програма фискалне консолидације за период 2021. 2023. године предвиђено је и прво правило којим се лимитира јавни дуг Републике Српске на начин да исти на крају фискалне године не може бити већи од 55 одсто оствареног БДП-а у тој години, наводи се у образложењу овог документа