latinica  ћирилица
24/09/2021 |  13:15 | Аутор: СРНА

У недјељу устоличење епископа Методија

Епископ будимљанско-никшићки Методије биће устоличен у недјељу, 26. септембра у манастиру Ђурђеви Ступови, код Берана, најавила је Епархија будимљанско-никшићка.
Епископ Методије (Фото: argumenti.rs) -
Епископ Методије (Фото: argumenti.rs)

Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводиће Његова светост патријарх српски Порфирије.

Патријарх српски ће у Црну Гору допутовати сутра, а свечани дочек ће му бити приређен у 17.00 часова у манастиру Ђурђеви Ступови.

Владика Методије /по рођењу Љубиша/ Остојић рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, као треће дјете Милинка и Драгице.

Осмогодишњу школу и прва два разреда гимназије завршио је Сарајеву одакле се усљед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу, гдје је довршио гимназијско школовање.

Дипломирао је на Економском факултету Универзитета Црне Горе 2001. године, а годину касније дошао је у Цетињски манастир, гдје је замонашен 11. јула 2004. године са именом Методије.

За намјесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, а у чин архимандрита је рукопроизведен на Петровдан 2013. године, када је и дипломирао на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког у Фочи, Универзитет у Источном Сарајеву.

Магистрирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду 2015. године, а академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну, гдје је учио грчки језик и докториао на Теолошком факултету тог универзитета.

За епископа будимљанско-никшићког изабран је на овогодишњем мајском Сабору Српске православне цркве одржаном у Храму Светог Саве у Београду.