latinica  ћирилица
24/09/2021 |  14:10 ⇒ 14:28 | Аутор: РТС

У Авганистану помама за сателитским антенама

Од када су талибани прошлог мјесеца дошли на власт, живот у Авганистану се промијенио, а заједно са њим и ТВ програм.
Телевизор (Фото: blog.viacom.com) -
Телевизор (Фото: blog.viacom.com)

Да би се пратили програми телевизија околних земаља потребне су сателитске антене. Ових дана власници продавница електронике задовољно трљају руке.

У складу са конзервативним и вјерским планом нове владе, ТВ мреже су редуковале забавне програме, а емисије са пјесмом и плесом веома су ријетке.

- Да, људи купују ове антене. Они који имају новца - купују код нас. Раније је било много канала који су емитовали пјесме или забавне програме, али сада су забрањени, па људи купују пријемнике за антене како би гледали стране канале -  испричао је један продавац на пијаци Надир Паштун у Кабулу.

Када су владали Авганистаном прије двије деценије, талибани су забранили телевизију, већину комерцијалних музичких и видео-игара и изрекли оштре јавне казне онима који су прекршили "њихова" правила.

- Још нисмо добили никаква наређења из било ког министарства или било ког дијела владе. За сада нема никаквих ограничења у продаји ових антена. Нико нам ништа није рекао - каже трговац Садик Омар.

Трговци кажу да продаја добро иде, али да се профит преполовио јер се земља суочава са финансијском кризом. Банке су ограничиле повлачење новца, а нека радна места су затворена. Међутим, продаја сателитских антена и пријемника је у порасту.

Нема прецизних података, али продавци кажу да се дневно ван Кабула поручи 40 до 100 антена, а мале продавнице продају бар једну дневно. Комплет са антеном и кабловима кошта око 2.000 афгана, што је око 23 америчка долара.

Исламистички покрет се труди да покаже "помирљивије лице" свијету од када је 15. августа дошао на власт, али је неизвјесно да ли ће тако бити.

Речено је да ће културне активности бити дозвољене, све док се не противе шеријату и култури самозваног "Исламског емирата Авганистан".